Жељезнице РС

Маријана Миљић Бјеловук

“Жељезнице Републике Српске” наставиле су неодговорно да се понашају, о чему свједочи и чињеница да за више од годину нису успјеле да сачине прави план мјера за реструктурисање предузећа.

Сачинио је менаџмент план, али какав!? Сигурно не онај који има смјернице за оздрављење и смањење акумулираног губитка, који је достигао 185 милиона марака.  

Таман када смо се понадали да ово предузеће више неће производити нове шокове у јавности и да су одлучили да крену путем оздрављења, менаџмент је у Плану пословања за период од 2012. до 2014. године пројектовао губитке у распону од 17 до 20 милиона марака!

Поред планираног губитка, у план пословања нису уградили никакве мјере штедње, као ни мјере реструктурисања предузећа.

Као и претходни, садашњи менаџмент “Жељезница” није се устручавао да троши вријеме и новац свих који су вјеровали да ова фирма може из губиташа да прерасте у профитабилну и компанију која ће овој земљи донијети и неку корист, а не само штету.

Све што смо до сада гледали у режији “Жељезница” не буди наду да ће и за 90 дана, колико им је Влада РС оставила за поправни, нешто корисно направити од тог предузећа. Једноставно, ради се о лошем филму, са лошим глумцима и очигледном могућношћу да неограничено троше новац овог народа.

Управи је дат задатак да докаже да, поред расипништва и славља за које нису штедјели новац јер су само за прославу јубилеја у овој години издвојили 50.000 марака, почну да раде свој посао и направе план реструктурисања који ће предузеће извући из нагомиланих проблема.

Свако нормалан у овој земљи запитао би се да ли и колико још нових шанси заслужује један овакав колектив.

Дириговани стечај који је предлаган, биће да би на најбољи начин ријешио проблеме који су се нагомилали и прегомилали.

Изградити предузеће изнова, и није тако лоша идеја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана