Жељезничарима никако да сване

Маријана Миљић Бјеловук

Радници предузећа "Жељезнице РС" годинама живе у страху од отказа, који се свакодневно најављују, а никако да услиједе.

Запослени у овом предузећу су се у више наврата бунили против отказа, протестовали, тражили своја права и у томе су донекле и успјели. Односно, само да пролонгирају за неку другу годину отпуштања која ће, по свему судећи, ускоро пљуштати на све стране.

Радници овог ојађеног јавног предузећа за те отказе најмање су криви. Али зато ће управо они испаштати. Кривица ће мимоићи оне који су водили предузеће, очерупали га, а који су успут запошљавали на тоне непотребних радника било из политичких или "породичних" разлога.

Тако радника има вишка, па многима пријети могућност да остану без посла. Неки и дефинитивно хоће, а њихове породице биће остављене без основних мјесечних примања.

Први на удару наћи ће се они који имају уговор на одређено, али и приправници. Након њих, иста судбина задесиће и оне који имају уговор на неодређено.

Без посла неће остати управа, руководиоци, шефови, директори, којекакви стручњаци… Они не морају да страхују за своју плату. Неки ће, по свему судећи, бити и награђени већим примањима. Чудно за предузеће које грца у губицима и отпушта раднике, али, ето, истинито.

Јасно је да у овом предузећу треба поспремити ствари једном засвагда. Сигурно је и то да ће у том сређивању стања највећу штету претрпјети запослени. А цех за све учињено треба да плате и они који су криви за његово данашње стање. На надлежнима је да одлуче да ли ће то урадити и једном засвагда показати и свима осталима да не могу предузећа Српске користити за крчмљење. Вријеме за то истиче и треба предузети хитно потребне мјере и казнити одговорне.

"Жељезнице РС" су дефинитивно постале примјер како не треба да се води једно предузеће и управља њиме.

То треба да буде за примјер свима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана