Жеље за улазак у ЕУ

Жељка Домазет

БиХ се нашла у Стратегији коју је Европска комисија донијела за западни Балкан како би га у наредном периоду укључила у ЕУ, али ће, као и остале земље, морати поприлично да се потруди да би била дио европске породице.

Да ће јој бити далеко теже него осталима показује чињеница да је на зачељу када је ријеч о реформама и да за комшијама подобро заостаје.

Од земље која је својевремено била лидер у региону када је ријеч о кретању ка ЕУ, БиХ се напрасно стропоштала.

Док политичари у овој земљи здушно поздрављају чињеницу да смо укључен и у Стратегију и најављују велике помаке, дотле "обични смртници" све мање вјерују да ће ова земља било шта ваљано направити и да ће икада и ући у ЕУ.

Није мало ни оних који су мишљења да ће се ЕУ и распасти док БиХ уради своју задаћу и буде спремна за улазак у Унију.

С друге стране, оптимизам политичара иде чак дотле да тврде и да БиХ може престићи друге земље и поново бити лидер у региону.

Како ствари сада стоје, ова земља ће друге стићи једино ако ти други буду добрано заостајали. А с обзиром на то да је заостајање ријеч која се од БиХ не може одвојити, тешко да ћемо икога престићи.

Све у свему, људи у БиХ више не вјерују ни у шта ни било коме. Млади кажу да их Европска унија занима само због посла или студирања, док би они старији, уморни од којекаквих експеримената и реформи најрадије да их сви пусте на миру.

Занимљиво је да истраживање, чији су резултати објављени крајем прошле године, показују да само 31 одсто становника БиХ сматра да је чланство у ЕУ добра ствар, док остали сматрају да је то лоше или су неопредијељени. То је чак и лошија ситуација него годину раније. Чак 33 одсто становника вјерује да БиХ никада неће ући у ЕУ, а исти проценат био је и у 2016. години.

Ако се има у виду чињеница да је расположење грађана према прикључењу Европској унији исто и након што су извјесни помаци направљени, заиста је тешко прогнозирати какво ће расположење бити када БиХ буде испунила све услове и спровела све реформе које је чекају.

А тек је почела да се припрема да их проводи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана