Жеље за наметањем

Жељка Домазет
Жеље за наметањем

И Европска унија и СAД јасно и гласно су више пута рекле да нити желе, нити ће да намећу било каква рјешења за БиХ, већ да домаћи лидери сами треба да дођу до договора и рјешења које ће да одговара свим странама и земљу коначно да уведе у ЕУ и NATO.

Лидерима већине странака у ФБиХ, међутим, такво нешто изгледа не одговара, па упорно одбијају било какав договор и компромис са партијама из РС.

A наслови попут "Раштимани лидери", "Укинути ентитетско гласање", "OHR треба да остане", "Настављен бутмирски циркус" и слични у федералним медијима освану сваког дана уочи или послије било каквог покушаја да се направи помак у БиХ.

И лаику је постало јасно да су насловне стране дириговане по жељи оних који на сваки начин покушавају да домаћи договор гурну у страну и "изазову" OHR да наметне сва, па и уставна рјешења по којима би ова земља требало да иде даље и која би, наравно, одговарала само њима.

Не желе у ФБиХ (то је очигледно) да дође до договора унутрашњих снага него да нам поново дође OHR и то у пуној својој снази.

Зашто? Одговор је јасан. Па зато што ће OHR, надају се, да испуњава само њихове жеље.

Нису (свима је то познато) политичарима и медијима у ФБиХ одговарали ни прудски, ни бутмирски процес, ни позив на састанак који је организовао лидер СНСД-а Милорад Додик, а долазак замјеника државног секретара СAД Џејмса Штајнберга називају "наставком циркуса"!

И "прудски договор" и "бутмирски пакет" срушиле су странке из Федерације - СДП и Странка за БиХ. Ове двије странке и ХДЗ 1990 гласале су у Парламенту БиХ и против "априлског пакета" уставних промјена 2006. године.

Не одговара им ништа осим тога да се наметну рјешења која ће, по могућности, ићи на штету РС. И траже проблем тамо гдје га нема.

И док сав нормалан свијет промовише "домаћи производ" као свој бренд, Босна и Херцеговина као "навођена" земља нуди једино OHR.

Давно је мудри свијет који је мудровао по БиХ знао да каже: тешко кући у којој неко са стране диктира шта ће вечерати.

За ту изреку у ФБиХ изгледа још нису чули. Или можда не желе да чују јер им то није у интересу?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана