Желим да останем статиста

Данијела Бајић

Идемо опет Јово наново. Таман се све колико-толико смирило, па су људи стидљиво почели да славе дјечије рођендане, додуше у кућној варијанти, да маскирани посјећују позоришта и биоскопске дворане, па чак и да одлазе ван земље, бар до Србије.

Све је, заиста, вукло ка савршеном “хепи енду” у узбудљивој драми која је трајала годину дана.

Драма је, на сву нашу жалост, добила наставак и у овим моментима је попримила обрисе трагедије, за нека домаћинства чак и хорора.

Бројеви су опет подивљали, а преминулих и заражених је сваким даном све више, што и не треба да чуди, јер су, на примјер, аутобуси градског превоза у Бањалуци благо је рећи крцати. У врат једни другима дувају и стари и млади.

Због тога опет можемо да заборавимо на приватна и јавна окупљања и опет ћемо се, као на почетку пандемије, једва распознавати на улици, јер смо под маскама попримили тајне идентитете.

Зато и не треба да нас изненађује што је корона поново главна градска тема, ако је икад и престала да буде и на улици се само може чути одјек највећих дилема које одражавају тренутне страхове слуђеног народа.

У аутобусу: “Имаш ли ти држављанство Србије?” Код Дома пензионера: “Јеси ли се пријавио код породичног за вакцинисање?”

Док чекамо зелено на семафору: “Ја вјерујем само руском” и “Јесте чули да је могуће донирати крвну плазму, севап је помоћи другим људима.” За касом: “Угушиће ме ова маска.”

И онда, изреволтирани и сморени због свега, док скролате најновије твитове, наиђете на онај због којег изгубите дах на пет секунди. “Ћаћа ипак није издржао. Отишао је на боље мјесто. Сад треба спасавати њу која се бори са короном, а прије три мјесеца је изгубила маму, прије два дана тату и данас мужа”.

Када повратите дах, замислите се и у себи опет пронађете додатну снагу која у истом моменту оправдава све донесене мјере. Тада одлучите да наставите да живите ову драму, надајући се да ћете до краја филма и даље бити само статиста.

Сви заједно морамо бити одговорни и опрезни, ако не због оних које не познајемо, онда због оних који нам живот значе.

Само тако ћемо успјети да побиједимо овај, ко зна по који већ талас вируса корона, помогнемо себи и свима око себе, јер ко данас заиста са сигурношћу може да каже било какву процјену у вези са начином преноса ове пошасти која је уздрмала планету?+


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана