Здравство зове хитну помоћ

Драгана Орловић

Колико пара - толико музике! Стара је изрека која већ вијековима може врло прецизно да дефинише поједине ситуације и процесе.

Али шта када пара нема, када их нестане, а настану дуговања, и то у једној веома важној области као што је здравство?

Да ли смо уопште свјесни колико је овај сегмент битан у друштву или га се сјетимо само када нам затреба рецепт, лијек, када нам је потребна овјерена књижица, упутница или помоћ љекара? Већ дуго здравство у Републици Српској има озбиљних проблема, а један од највећих, могло би се рећи и његова "рак-рана" јесте беспарица која полако, али сигурно урушава овај систем.

Дугује се на све стране. Дугује се за све и свашта. Од болница, клиничких центара, домова здравља, па до самог Фонда здравства. Дугови више нису велики, већ астрономски, а њихова посљедица је све очигледнија.

Мањак новца је, прије свега, у каси Фонда здравства РС који се директно одражава и на раст неизмирених обавеза те институције. Терет недостајућих средстава пада на здравствене установе, међу којима је све више оних које касне с исплатама плата запосленима, не уплаћују доприносе и задужују се код комерцијалних банака.

У дуговима "грца" и једна од највећих здравствених установа у Српској, Клинички центар Бањалука, чији радници недавно нису могли да овјере књижице па су морали да се довијају на разне начине како би отишли на преглед или у апотеку по лијек. Због дугова књижице нису могли да овјере ни радници бањалучког Дома здравља. У дуговима је и Клинички центар у Источном Сарајеву. И болница у Добоју. У дуговима је... ма ко није? 

Тешку ситуацију још тежом чине и дугови према добављачима. Због мањка новца и малих плата одлазе љекари.

Ко у овом тренутку има снаге и знања да на себе преузме рјешавање ових проблема? Морамо ли да дочекамо да нас са болничких врата враћају јер нема ко, а ни чиме да нас лијечи? Ко ће због саме те могућности одговарати...

Не кажем да постоји чаробни штапић који ће само тек тако моћи да ријеши овај Гордијев чвор, али ако не будемо вјеровали у ту "магију", остаћемо без здравог здравства. Ови проблеми више нису молба нити тамо неки позив ради реда, они су апел за помоћ, и то хитну помоћ...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана