Здравство на здравијим ногама

Милијана Латиновић

Здравствени систем сваке земље, па тако и Републике Српске је жила куцавица без које нема напретка ни у другим сферама живота.

Годинама је здравство Српске грцало у дуговима, несташици лијекова и других медицинских средстава неопходних за лијечење обољелих. Низали су се проблеми, а услови лијечења били далеко од нормалних и још даље од оних европских. Међутим, у протеклих неколико година "крвна слика" нашег здравственог система почела се мијењати на боље. Далеко од тога да и сада много тога не недостаје, али се много више почело улагати у унапређење здравства, реконструкцију и изградњу домова здравља и болница, те обезбјеђење савремене опреме и едукацију кадра.

Кренуло се са реконструкцијом и изградњом Универзитетског клиничког центра РС у Бањалуци, који је након скоро пола вијека засијао у пуном сјају, изграђена је Болница "Србија" у Источном Сарајеву, а прије неколико дана свечано је постављен камен темељац за изградњу нове болнице у Добоју.

Ових дана грађане Српске обрадовала је и вијест да ће, ако све буде текло према плану, на прољеће идуће године почети реконструкција и изградња три психијатријске установе и дома за особе са инвалидитетом у РС. То значи да и породице оних који се лијече у тим установама могу да одахну, јер ће њихови најмилији коначно добити боље услове лијечења.

Колико смо одмакли када је ријеч о унапређењу услова лијечења свједочи чињеница да су љекари из региона и иностранства све чешће гости у нашим болницама, а осим што своја знања и искуства преносе нашим стручњацима, многи долазе баш у Српску на усавршавање.

Добро је што су се надлежни ухватили у коштац са појединим проблемима у здравственом систему и свим силама покушавају да изграде квалитетније и боље болнице. Међутим, не треба да заборавимо да ће нам џаба бити модерни објекти и савремена опрема ако љекари наставе да пакују кофере и хрле преко границе. Осим савремених услова за рад, њима су пријеко потребне веће и редовне плате и све што им по закону припада. Џаба се хвалимо савременим болницама ако љекари не могу да овјере здравствене књижице и не могу да се лијече, а јавна је тајна да има и таквих.

Не смијемо заборавити ни чињеницу да су болнице, нажалост, и највећи дужници на листи Пореске управе РС.

Све проблеме треба сагледати, анализирати и наћи рјешење, које ће уз сва досадашња улагања у модернизацију болница и домова здравља допринијети да наше здравство стане на "здравије" ноге, а они којима помоћ љекара затреба добију све што би добили и да су становници Њемачке, Аустрије, Италије, или неке друге европске земље.

Иако је значајан искорак направљен, не смијемо дозволити да здравствени систем због немара и бахатости појединаца оде на боловање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана