Здравство на кредит

Маријана Миљић Бјеловук

Здравствене установе у Републици Српској улазе у зачарани круг задужења из којег нема излаза. Новим задужењима враћају старе кредите, али и то им је једини извор прихода за измирење обавеза према радницима, буџету РС и осталим пословним партнерима.

Таква крвна слика здравства на сцени је већ годинама. Изгледа, да јој ниједан прописани лијек, међу којима је и кредит, не помаже да се поправи и постане боље. Ни прогнозе здравству не иду наруку јер се сви проблеми који су накупљани годинама не могу ријешити само задужењима. 

Колико год надлежни говорили да здравство РС функционише без проблема, то није тако. Томе свједоче пацијенти који се свакодневно у здравственим установама сусрећу са недостатком чак основних медицинских средстава, а о појединим лијековима, који су им пријеко потребни, не треба ни говорити. О њима могу само да сањају.

Шта је довело до тога, знају они које говоре да здравство у Српској функционише без проблема. До тога колапса довело је ништа друго него небрига за домаће здравство због чега је и већина пацијената разочарана у рад здравствених установа.

Окидач за то било је, а и данас је на снази запошљавање подобних, а не стручних кадрова. Због такве праксе, која потреса домаће јавне установе годинама, никога не изненађује чињеница да су здравствене установе претрпане немедицинским кадром, док су они најстручнији доктори отишли у иностранство или код приватника.

Ињекција за опоравак здравству обећавана је са свих страна. Али она изгледа још увијек није пронађена. Осим ако надлежни не сматрају да су њихове гаранције за задужење здравственим установама та ињекција.

За болесно здравство у Српској то дефинитивно није лијек. Његово одржавање и дисање уз помоћ кредита не води нигдје. Осим у суноврат.

Јасно је и да се тона накупљених проблеми не може  ријешити у кратком року. За то је потребан рад и преданост али и праве одлуке. Односно потребни су нам изричито они потези који ће водити ка оживљавању здравства, а никако ка уништавању. Ти потези потребни су нам одмах, јер здравство у Српској и његови пацијенти немају више времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана