Здравство на “клик”

Драгана Орловић

Умјесто да иду до здравствених установа да би на папиру добили упутницу или отпусно писмо из болнице, становници Републике Српске ускоро ће то моћи урадити и електронским путем.

Ако је вјеровати тврдњама из здравствених установа, већ увелико се ради на осавремењавању електронских услуга.

Папир одлази у заборав.

Из здравствених установа нас увјеравају да је будућност здравственог система у информатизацији.

То су одавно препознале земље Европске уније па су тим путем кренуле и наше здравствене установе.

Први корак је учињен.

У многим домовима здравља широм Републике Српске почело је издавање електронских налаза.

Увезане амбуланте у један систем, домовима здравља су, како истичу у њиховом руководству, и те како помогле.

Мање гужве, ефикасније услуге.

Задовољни су и пацијенти, којима је значајно што не морају да шетају од једне до друге лабораторије и амбуланте, бар када је у питању достављање све те силне документације, која је неопходна и за најмањи одлазак љекару.

Електронске услуге је потребно и додатно усавршити. Подићи на виши ниво. Што ће додатно коштати. А што је и додатни проблем.

Ипак, здравствене установе ће са Министарством здравља и социјалне заштите РС (који је и иницијатор информатизације) и Фондом здравственог осигурања на челу настојати да у складу са финансијским могућностима у идућем периоду цијели овај систем апсолутно подрже, како би на прави начин заживио.

Информатизација ће бити поприлично тежак посао, бар када су у питању финансије, јер је познато да многе здравствене установе већ дуго воде битку са милионским дуговањима за неуплаћене порезе и доприносе.

Имају и низ других, приоритетнијих обавеза које морају измирити и ријешити. Од набавке разних медицинских средстава до осавремењивања постојеће опреме.

Здравство на “клик” неће се добити једним кликом. Али учињен је први корак - добили смо е-налазе, што је прије неколико година исто тако звучало као немогућа мисија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана