Здравство на боловању

Драгана Орловић

Здравствени систем је систем који је у сваком друштву жила куцавица и без чијег нормалног функционисања пријети колапс у свим сферама.

Наше здравство има мање или више сличне проблеме као и земље у региону и не може се рећи да је "на апаратима", али оно што је сасвим сигурно јесте и да му дијагноза није превише сјајна и да треба много тога да се доведе у ред.

Милионска дуговања за доприносе, међу којима су дужници и саме здравствене установе, (што је један од апсурда, због тога што многи здравствени радници немају овјерену здравствену књижицу) један је од кључних проблема, који са собом повлачи низ других…
Да је тако показују најновији подаци Фонда здравственог осигурања Републике Српске, који је на крају септембра ове године послодавцима на име накнада за боловања био дужан скоро 30 милиона марака. Овај дуг је у индиректној вези са дуговима за неуплаћене доприносе. Са друге стране, његов износ директно ће се одразити на послодавце, па затим на раднике, и тако укруг…
Плете се све већа мрежа дугова и дугова, чији ће данак једног дана платити, а ко други него пацијенти?!
А за лоше потезе у здравству тешко се проналази кривац. Бар је тако било до сада. Тешко се утврђује ко је одговоран за лоше пословање неке здравствене установе. Тешко да је неко био санкционисан за "промашене" тендере, кажњен за недостатак неког лијека или нагомиланог дуга. Тешко.
Али, то мора да се промијени. И да се са тим промјенама крене одмах.
Јер не може се рећи да се не дешавају многе позитивне ствари у здравству, као што је било отварање нове болнице у Бијељини или набавка најсавременије опреме за Центар за радиотерапију у Бањалуци, али оне су углавном у сјени проблема, али проблема који нису нерјешиви.
Напротив. За њих има лијека.
Дугови, било да су за доприносе, боловања или нешто треће, као и било који други проблем, имају излаз. Наравно, имају и свој узрок, а и своју посљедицу. На стручњацима и надлежнима је да их открију, на свима нама је да им помогнемо. Здравствени систем је систем свих нас, и као такав он не смије да оде на боловање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана