Здравствено осигурање

Свјетлана Тадић
Здравствено осигурање

Један од послова који би у будућем периоду требало обавити у Републици Српској засигурно је и мијењање законске регулативе у области здравственог осигурања, како би се спријечило да буду оштећени и у исто вријеме незаштићени и радници и послодавци, као што се сада дешава.

Наиме, оним поштеним послодавцима који редовно уплаћују доприносе за здравствено осигурање за своје раднике који оду на боловање, те уплате касније Фонд здравственог осигурања не рефундира. Фонд на основу тога фирмама дугује чак 14,5 милиона марака.

У Фонду тврде да има маса послодаваца који за своје раднике доприносе не уплаћују, нити их је брига да ли ће њихови радници имати било каква примања док су на боловању. Има, веле, и много оних предузећа која више не постоје, под стечајем су или су се једноставно угасила, а њихова дуговања према Фонду су остала. Тако се та иста дуговања, појашњавају, директно од стране Фонда рефлектују према активним предузећима и послодавцима.

Све то стоји, али стоји и то да Фонд има законску обавезу да исплаћује та средства. Ипак, он их не исплаћује, те тако крши закон и послодавце и предузећа који брину о својим радницима доводи у тежак положај. A та предузећа том истом Фонду доприносе редовно уплаћују. Зашто их онда кажњавати?

Да буде још горе, предузећима се не уплаћује ни новац за породиљска боловања, јер дуг Јавног фонда за дјечију заштиту РС послодавцима за накнаде плата за вријеме коришћења породиљског одсуства износи око 17,8 милиона марака.

Послодавци у први план стављају проблем законских рјешења, те да је потребно да се закон промијени и да убудуће сви они који иду на боловање аутоматски прелазе у обавезу фондова.

Послодавац који своје обавезе редовно измирује не би требало да страда због тога што неко неодговорно предузеће није уплатило доприносе за своје раднике.

A Фонд би требало да се позабави проблемима у својим редовима и да "прогони" оне који му дугују. Да се ствари могу довести у ред показује и то да многи радници не могу отићи доктору, чак ни у хитном случају само зато што послодавац један мјесец закасни за један или два дана да уплати здравствено осигурање за радника, јер касни исплата плата. Фонд, дакле, може да примијени рестриктивне мјере против оних који му не измирују своје обавезе. A ако не може, треба да се обрати онима који могу. Јер за све постоји рјешење.

Aко се предузећа различито односе према Фонду, онда Фонд различито треба да се односи и према предузећима. Треба, значи, да буду кажњени они који своје законске обавезе не испуњавају, а не они који сваког мјесеца редовно уплаћују доприносе. И ту нема ништа спорно ни нелогично.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана