Здравствене установе

Драгана Келеч
Здравствене установе

Здравство и вишемилионски губици у посљедње вријеме у Републици Српској постали су нераскидиво повезани.

И умјесто да говоримо о добрим резултатима у овој области, проширењу услуга или најновијим захватима којима држимо корак са свијетом, становници Српске питају се хоће ли сутра имати гдје да се лијече.

Из године у годину гомилају се милиони, али не прихода, него мањка. Укупан губитак здравствених установа у РС током прошле године износио је чак 50 милиона марака.

Укупан приход здравствених установа примарне, секундарне и терцијарне здравствене заштите у Српској лани је био око 407 милиона марака, док је расход био већи од 457 милиона КМ.

Није мала ствар да су обавезе здравствених установа према запосленима и добављачима на дан 31. децембар 2010. године износиле више од 246 милиона марака. Још мање може да се оспори да је небитно да су управо највеће неизмирене обавезе биле због кредитног задужења, и то 111,9 милиона марака и за примања запослених, и то више од 34 милиона марака.

Логично питање које се послије ових података поставља јесте како је то могуће? Питање на које нико за сада не може (неће) да одговори.

И највећи лаик у области здравства запитао би се, а гдје су отишли сви ти милиони?

У опремање болница сигурно нису, јер је још увијек први утисак који било која (државна) здравствена установа оставља, запуштеност, застарјелост.

И сама помисао да се силни новац троши на унапређење ефикасности болница и клиника, пада у воду - још увијек се на најједноставнији преглед или налаз чека данима, седмицама, мјесецима. Наравно, под условом да успијете "упасти" у термин за било шта од наведеног.

Остала би, логично, теорија да је више стотина милиона марака отишло на специјализације и усавршавање наших здравствених кадрова, што је донекле и тачно. Aко изузмемо претпоставку да су се специјализацијама окитили "добри" доктори и да је њихово знање у поређењу са свјетским праксама, остало помало оскудно, за овакве издатке вриједи трошити.

Лаику би ту понестало идеја. Стање у здравству РС, и под условом да зажмуримо на бар једно око, не може се окарактерисати чак ни као солидно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана