Здравље привреде

Марина Чигоја

Привреда Српске смањила је у прошлој години губитке и повећала добит, што је свакако охрабрујући податак, поготово ако имамо у виду да смо посљедњих година имали потпуно супротан тренд, односно да су губици расли, а добит се смањивала.

Међутим, ово свакако не значи да се привреда опоравила и да су проблеми иза нас. Подаци које је Привредна комора РС објавила показују да су највећи проблем привреде - неликвидност и задуженост и даље присутни и да се повећавају.

Обавезе привреде у прошлој години повећане су за око четири одсто, док су краткорочна потраживања достигла огромних 4,037 милијарде КМ, односно већа су за скоро седам одсто у односу на годину раније.

Раст потраживања, и поред тога што је лани дошло до повећања активности предузећа, указује на то да свјежег новца нема и да је све више предузећа приморано да послове завршава "преклапањем".  Немогућност наплате потраживања сигурно је и многа здрава предузећа довела на ивицу опстанка, а нека и потпуно уништила.

Због свега тога неопходно је предузети одговарајуће мјере како би се позитивни трендови из прошле године наставили у овој години.

Велика су очекивања привредника од Закона о мултилатералној компензацији и цесији који би, у одређеној мјери, требало да смањи потраживања која сада имамо. Међутим, само тај закон не може овај проблем у потпуности да ријеши. Један  од приједлога који су привредници и економски аналитичари често истицали јесте и законско ограничавање рокова плаћања.  Међутим, основни проблем за доношење оваквог законског рјешења је, чини се, то што су јавна предузећа и фондови међу највећим дужницима.  

У сваком случају, раст бруто домаћег производа Српске у прошлој години, смањење губитака и повећање добити предузећа указују на одређене позитивне помаке. Хоће ли они бити настављени и у овој години зависи, прије свега, од даљих мјера које ће се предузимати ради растерећења привреде и смањења неликвидности која гуши све већи број фирми. С обзиром на то да су одређене мјере већ донесене у овој години се очекују и њихови ефекти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана