Здравље испред свега

Анита Јанковић Речевић
Здравље испред свега

Здрав човјек има хиљаду жеља, а болестан само једну, да оздрави.

Из те старе народне пословице види се да је здравље приоритет приоритета у животу сваког човјека и не вјерујем да постоји неко ко не зна да здравље мора бити испред свега.

Међутим, упркос томе наше становништво веома мало придаје значај превенцији и сопственом здрављу, о чему свједоче многобројне анализе здравственог стања нације.

Да је тако, врло добро илуструје и најновији случај из Требиња који је ових дана изненадио, да не кажем запрепастио, јавност.

Наиме, љекари су у тамошњој болници одстранили тумор педесетдеветогодишњој жени тежак невјероватних 16 килограма. Заузимао је простор од мале карлице па све до плућне марамице, а пацијенткиња наводно уопште није имала тегобе. Операција је била комплексна, а љекари који су је обавили кажу да се такви случајеви ријетко виђају у пракси.

Како и зашто се ова пацијенткиња довела у ситуацију да у њеном тијелу нарасте тумор толике величине, зна само она, али лаички посматрано може се закључити да највјероватније годинама није била на гинеколошком прегледу и да је занемарила сопствено здравље.

Тумор величине 16 килограма засигурно није нарастао кроз мјесец или два, вјероватно је требало много дуже да нарасте у толикој мјери. 

Овај и слични случајеви треба да буду опомена свим дамама колико су превентивни гинеколошки прегледи важни за здравље сваке од нас, те да морају бити неизоставан дио наших живота. 

Данашња медицина узнапредовала је у значајној мјери, развија се из дана у дан и готово да нема болести која је неизљечива уколико се открије на вријеме. То нарочито важи за карцином грлића материце, који се и те како успјешно лијечи у раној фази болести, а који је најзаступљенији међу женском популацијом.

Репродуктивно здравље жене у великој се мјери може сачувати и унаприједити редовним гинеколошким прегледима, само је потребно да будемо одговорне, прије свега према себи, а онда и према нашим породицама. Стога не треба да калкулишемо када једном годишње треба да посјетимо гинеколога. Све друге обавезе могу да чекају, испред сопственог здравља не смијемо и не треба да ставимо ама баш ништа.

Здравствено осигурање грађанкама Српске покрива трошкове свих гинеколошких услуга које, руку на срце, нису скупе ни у приватним клиникама. Новац уложен у здравље најбоље је потрошен новац и драге жене, мајке, краљице, ако нисте биле ове године на прегледу, учините то што прије, јер можда баш тај одлазак љекару буде пресудан за очување вашег живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана