Збрка

Милијана Латиновић

Пандемија вируса корона измијенила је све сегменте живота и све оно што је до 5. марта 2020. године било нормално окренула је наопачке.

 Ушли смо у трећу годину пандемије борећи се за здравље, стрепећи свакога дана да се не заразимо, да не завршимо у болничком кревету, или још горе, на респиратору. Нажалост, било је и превише оних који су корону осјетили на најтежи могући начин. Њихове битке биле су обојене страхом, стрепњама, често и ненадокнадивим губицима.

Прије скоро мјесец дана Српска је усљед повољне епидемиолошке ситуације укинула мјере. Маске више нису обавезне, изузев у здравственим установама и домовима за његу старих. Сви су се на неки начин вратили у нормалу, од здравствених радника до угоститеља. Увелико се одржавају концерти у затвореним објектима, спортска такмичења... Дозвољене су и ђачке екскурзије и матурска славља.

Једино је конфузија завладала у учионицама, због мјера које су укинуте. Или ипак нису. Наиме, мале матуре, која је одавно требало да постане обавезна и да се резултати остварени на том тестирању вреднују и приликом уписа у средње школе, ни ове године неће бити. Надлежни кажу због мјера које су и даље на снази. Или нису.

Тешко је то објаснити, јер заиста према посљедњем упутству Института за јавно здравство, опрез и поштовање мјера у школама су на снази. С друге стране, све мјере мимо учионица су укинуте. Угоститељски објекти су пуни, спортски терени, градски аутобуси... Нити ко носи маску, нити води рачуна о физичкој дистанци.

Нејасно је онда шта се дешава у учионицама. Свакога дана на часовима у учионици су иста дјеца, без маски, сви заједно. На исти начин били би и да се мала матура спроводи. А зашто је неће бити, није баш најјасније.

Тешко се отети утиску да би можда баш мала матура на видјело истјерала све оно што у посљедње двије, три године нисмо научили, јер изазова је било и превише. Наравно да за све што се дешавало нису криви ни наставници ни родитељи, а понајмање ђаци. Крив је вирус.

Немогуће је било на часу од двадесетак минута савладати све језичке зачкољице и математичке проблеме, ма колико се трудили и наставници и ђаци, и сигурно је да ће нека будућа тестирања то и показати. Кад-тад свака лекција коју нам је украла корона испливаће на видјело. И у школама, и у животу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана