Збогом, локалним шерифима

Маријана Миљић Бјеловук

Влада РС усвојила је Нацрт закона о локалној самоуправи чиме ће коначно стати у крај иживљавању појединих одборника у локалним парламентима, зауставити самовољу и њиховом неодговорно понашање.

 

У протекле четири године вијести о блокадама у скупштинама општина и градова широм Српске пуниле су свакодневно новине, дневнике, портале и ријетко је могао проћи дан, а да, којим случајем не "искочи" вијест о свађама локалних парламентараца, о томе кога треба смијенити, ко је прелетач, а ко не… Изгледа да у појединим општинама нису ништа друго ни радили, осим што су плату зарађивали на основу међусобне свађе, а не рада у интересу оних који су имали повјерење.

И да се додјељивала награда за прво мјесто у  свађи локалних парламентараца и њиховом (не)раду жири би дефинитивно био на огромним мукама јер је била велика конкуренција, а у "бубњу" би се сигурно нашле општине Кнежево, Котор Варош, Градишка, Србац, Милићи…

Поједини одборници у овим локалним заједницама требају да буду примјер другима како не треба радити и понашати се када "упаднеш" у одборничке клупе.

Очигледно је да су поједини одборници глумили локалне шерифе, те су по потреби мало били у власти, а мало у опозицији у зависности од тога "ко колико и шта понуди".

На тај начин су стављали себе изнад сваке могуће власти, а посљедице њихових интереса трпјели су нико други до грађани који су их изабрали.

Таквом њиховом понашању коначно је дошао крај јер је Нацртом закона о локалној самоуправи планирано да Влада распусти локални парламент уколико не функционише дуже од три мјесеца. У одборничким клупама је било и оних поштених, али таквих је сигурно мали број.

Овим законским рјешењем, које ће највјероватније на снагу ступити послије локалних избора ове године, планирано је да буде ограничено запошљавање у управама локалних заједница које су, као што и птице на грани већ знају, биле уточиште појединим политичким миљеницима.

Надамо се да ће они који дођу на власт у октобру радити исправно, те да им неће бити ни потребан нови закон о локалној самоуправи како би их упутио да раде за интересе оних који су их изабрали, а не против њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана