Збогом БиХ

Саша Чавраг

Разговори Штефана Филеа, европског комесара за проширење, са бх. лидерима завршио је онако како се и очекивало - пропашћу.

Да ће састанак са Филеом завршити дебаклом дало се закључити и од самих лидера. Пред почетак разговара изјављивали су да су скептици да ће нова рунда преговора у Сарајеву уродити плодом и да ће доћи до рјешења како би била имплементирана одлука "Сејдић и Финци".

Република Српска јасно је рекла и већ небројено пута подвукла да кључ рјешења држе политичари у ФБиХ и да је што се ње тиче, све што је договорено на бриселској рунди прихватљиво и могуће спровести у пракси, те да нико не доводи у питање приједлоге и ставове Српске које су тада сви лидери парафирали.

Међутим, федерални лидери нису нашли консензус. Надали су се, као и небројено пута до сада, да ће ЕУ са Филеом на челу притиснути једне или друге (бошњачке или хрватске прваке) и да ће тако једна од страна изаћи као побједник. Али, изашли су сви као губитници.

Пошто је изборна година, федерални лидери неће ни покушати да нађу рјешење за "Сејдић и Финци", јер сваки глас је битан на октобарским изборима. У наредном периоду ће се позабавити својом авлијом и унутарстраначким комбинацијама и борбама за фотеље у које би требало да сједну након општих избора. Не брине их што су закочили пут БиХ ка ЕУ, а највише се бусају у прса и пуна су им уста европских интеграција и могућностима шта оне пружају.

Након дебакла Филе је јасно рекао шта ЕУ мисли о БиХ. Европски комесар је поручио да је ЕУ закључила мисију у спровођењу одлуке "Сејдић и Финци" и да је то сада ствар институција БиХ, те да лидери морају преузети иницијативу. Осим тога, напоменуо је да ће БиХ због овог претрпјети и штету, а то је изостанак примјене Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ и немогућност подношења кредибилне апликације за чланство у ЕУ.

Филеове изјаве и упозорења могу стати у двије ријечи - збогом БиХ. Воз који путује за ЕУ одавно је кренуо са перона, а карта и да је авансована више не вриједи пошто је ФБиХ закаснила на чекирање, а за БиХ нема бојазни да ће се нагнути кроз прозор и испасти из воза који одавно вози за Брисел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана