Зазвонило и за реформу

Милијана Латиновић

Школско звоно ће у понедјељак позвати ђаке широм Републике Српске у клупе, а реформа образовања сигурно ће бити топ тема у новој школској години. Реформа је у образовању посљедњих година најчешће изговарана ријеч, а по свему судећи, и у годинама које долазе изговараће се веома често и гласније него прије.

Анализа стања у предшколском, основном и средњем образовању и васпитању показала је да је ученика све мање, те да су наставни планови и програми застарјели, а просвјетни радници недовољно обучени. Нимало охрабрујућа слика у образовању коначно је упалила аларм код надлежних који су најавили корјените промјене а све у циљу да се створи “Нова школа за ново доба”. Унапређење и модернизација наставних планова и програма, увођење дигиталних уџбеника и боља едукација наставника само су неки од корака које ће Српска ускоро направити а све у циљу јачања веза са привредом и школовања квалитетнијих радника који ће бити окосница развоја привреде. Између осталог, реформа које ће услиједити чим експертски тим утврди све кораке, обухватиће и начин преношења знања ђацима. Крајње је вријеме да основци и средњошколци у Српској престану бубати лекције напамет зарад петица у дневнику и коначно почну савладавати градиво са разумијевањем, учећи на практичним примјерима како би стечено знање могли примијенити у животу или на послу када уђу у предузећа. С обзиром на то да су надлежни најавили измјену па чак и креирање потпуно нових наставних планова, за очекивати је да ће се добро позабавити градивом у уџбеницима, с обзиром на то да су многе лекције које су изучаване прије деценију, двије, већ одавно превазиђене. Имајући у виду чињеницу да Српска тежи процесу дигитализације и образовни систем треба да иде у корак с тим.

Можда је о свему томе требало разговарати много раније и много озбиљније, али ни сада није касно, бар за генерације које тек стасавају да ђачку торбу ставе на рамена. За извињење онима који су знање стицали у неусловним учионицама и учили лекције које су застариле одавно и готово непримјењиве, касно је. Они су већ годинама на бироу за запошљавање или су спаковали кофере и отишли преко границе. А до тога нас је у доброј мјери довела неусклађеност система образовања и потреба тржишта рада.

Крајње је вријеме да школујемо кадар који нам је пријеко потребан како домаће фабрике не би остајале празне. Само тако ћемо и привреду подићи на ноге и створити свјетлију будућност за потомке. Не смијемо заборавити да издвајања за образовање морају бити већа и да улагање у ту област никада није трошак већ инвестиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана