Завјера

Вељко Зељковић

Мигранти запалили шаторе у кампу Липа. Тројица Мароканаца избола младића у Бихаћу. У Сарајеву убијено једно лице. Обрачун Авганистанаца и Ирачана. Напуштене куће и викендице на мети вандала...

Грађани у страху, боје се за безбједност својих ближњих. Организују се и ноћне страже. Из ХНК су поручили како их не желе у свом кантону. Не желе их ни у сарајевском, а поготово Унско-санском. Нико више не жели у свом “дворишту” ове мигранте, који сваким даном постају све насилнији, опаснији и очајнији. А они су управо такви због погрешних одлука и потеза погубљеног министра безбједности БиХ Селме Цикотића, али и лицемјерне и дволичне политике међународне заједнице.

У Европи их не желе. Подижу жичане ограде, појачавају полицијске снаге на граници, купују дронове и термо-камере... Троше огромне паре. Ни птица из БиХ не може у демократску ЕУ, која нам протеклих неколико мјесеци прича о “напаћеним мигрантима”. И онда нам исти ти држе моралне придике. Говоре гдје и како да градимо кампове. Поједини инострани новинари су чак хушкали мигранте, писали им транспаренте и дизали на буну у кампу Липа. Направљено је потенцијално буре барута.

Више од 15.000 миграната се данас налази пред пуцањем, што због лажних обећања о некаквом бољем животу у Европи, што због глобалног пројекта који спроводе поједини западни центри моћи. И то нису никакве теорије завјере. Како је могуће да међу мигрантима има највише Пакистанаца? Откуд толико Мароканаца? Па у тим земљама нема рата, а и солидно се живи. Шта те људе тјера да прелазе хиљаде километара? Ко им даје лажну наду и плаћа пут? Да ли балканску руту користе и исламски терористи? Зашто уопште долазе у БиХ, када им је ближе и једноставније да до те исте Европе дођу преко Румуније, Бугарске, Мађарске.... Зашто ти исти Пакистанци и Мароканци не буду депортовани у своје земље?

И на крају питање свих питања. Уколико је тој међународној заједници уистину толико стало до ових људи, зашто не уклоне ограде и не дозволе им да крену пут Њемачке, Италије, Аустрије.

Зашто Пољска не жели ниједног мигранта? Наравно и Мађарска.

Одговор је једноставан - боје се. И то нема никакве везе са демократијом, правима и слободама, већ са реалношћу. Нажалост, БиХ је увучена у игру Запада. А док је разних Цикотића и додворачких политика биће и оваквих игара.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана