Затворске игре

Горан Маунага

Званично отварање зграде државног затвора опет је закочено, али овог пута због изненадне одлуке општине Источна Илиџа, тачније начелника који то, апсурда ли, кочи, иако ће та општина имати вишеструку корист, од затворског запошљавања до унапређења општинске инфраструктуре.

Али то није апсурд за општинског кочничара тог пројекта јер хоће да од њега, преко комисије за технички пријем, буде „добар“ бар још пола милиона марака. Таквих је у БиХ било и биће, али је нејасно зашто још не постоје полуге за спречавање таквих потеза разних смутљиваца.

Такви ће оправдање налазити у томе што, овог пута Министарство правде, није испунило обећања о почетку изградње затвора, цијени коштања, величини зграде, о завршетку радова и усељењу, обећања која су сва редом прекршена.

Тако је, за разлику од бившег СДС-овог општинског начелника, овај нови искористио и то, уз чињеницу да, очигледно, зна како зарадити и у, и око затвора.  

У ту сврху он је само мјесец прије подношења захтјева за технички пријем објекта донио нову одлуку о висини накнаде за контролу техничке документације и за рад комисија утврђујући цифру од 525.000 марака, скоро десет пута већу од оне коју је раније сам процијенио.

Тако је на своју руку, и у своју корист, одредио износ од један одсто од предрачунске грађевинске вриједности објекта, занемарујући ранију одлуку о висини накнаде од 1,5 марака по квадрату, а коју својом новом одлуком из августа 2017. године, понесен могућношћу брзе зараде, уопште није ставио ван снаге. Разумљиво је да је жалбу на ту одлуку Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске одбацило јер одлука о трошковима није управни акт, због чега не може ни да буде предмет разматрања у другостепеном поступку.

Али заиста је жалосно што ће ту самовољну одлуку морати да испоштују у Јединици за имплементацију пројекта, било одобравањем тих средстава из буџетске резерве или, како кажу у Министарству финансија и трезора, из средстава тог вишегодишњег пројекта. Жалосно, јер то значи да ће те паре бити дате иако су тражене на неморалан начин, и јер тако у воду падају тврдње у Министарству правде да је одлука донесена на основу низа незаконитости и неправилности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана