Затвори

Свјетлана Шурлан

Иако је познато да је БиХ у доносу на друге земље, како региона, тако и ЕУ, неуређена у многобројним сегментима, анализа о затворским системима Савјета Европе показала је још једну апсурдност ове земље.

Наиме, за боравак једног затвореника или притвореника у затвору у Републици Српској или ФБиХ дневно се из буџета издваја око 60 марака.

То је чак за три пута више од појединих земаља из региона.

Ту још није крај, Савјет Европе утврдио је, мада не ове, већ прошле године, да се за затворенике који буду осуђени пред Судом БиХ из буџета БиХ дневно издваја око 180 марака.

За овогодишњу анализу им из институција са нивоа БиХ нису достављени подаци о овим трошковима, али је мало вјероватно да се то промијенило.

С друге стране у Србији се дневно по затворенику издваја око 40 марака, у Црној Гори око 30, у Хрватској око 25, у Македонији око 20 марака.

Надлежни у БиХ које одлучују о буџетима на свим нивоима на неки начин су закључили да домаћи затвореници заслужују да живе луксузније, бар према овим подацима.

А да ли заиста домаћи затвореници имају боље ћелије, храну, здравствену заштиту, безбједност... што улази у процијењени трошак? Јер свакодневно се региструју многобројне жалбе из којих је видљиво да затвореници немају адекватне услове боравка у затворима. О томе да се већ годинама рјешава проблем пренатрпаности, не треба ни говорити.

Можда су пак код нас плаћенији чувари, доктори, чистачице и друго особље у затворима... а храна скупља? Када се види разлика у платама и намирницама између БиХ и земаља у региону, тешко се може рећи да је тако.

БиХ је сврстана у ранг најбогатијих земаља Европе по овим издвајањима, али се поставља питање шта ко има од тога.

Док се не дају одговори на питања која се сасвим логично постављају БиХ ће сасвим сигурно и даље бити црна рупа у региону, а неефикасна и нефункционална држава у Европи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана