Затвор

Горан Маунага

Од почетка реализације “великог” пројекта - изградње државног затвора у Источном Сарајеву 2006. године, до данас се стигло тачно дотле докле су “добациле” и већина заједничких институција БиХ, а то је ситуација у којој нема ни новца ни институције, дакле, у овом случају - ни пара ни затвора.

Министарство правде БиХ, од самог почетка гласно најављене градње репрезентативног државног затвора, баш као да се угледало на функционисање Министарства иностраних послова за које је и новодолазећи министар констатовао да је попут канализације. Е, и тај затвор је нешто као права септичка јама, рупа без дна, али која је баш као таква некоме и потребна.

Да је изградња тог затвора од самог почетка потпуно без контроле и да званичницима вјероватно служи за дугорочно сумњиво располагање гомилом новца, види се и из чињенице да је земљиште за градњу припремано чак три пута, да ништа урађено није, а да је на тај “посао” потрошено више од три милиона марака.

Да ће буџет БиХ, односно становници који га пуне, тек да страдају, говори и рачуница Министарства правде из које се види ће изградња затвора да кошта готово 80 милиона. То је дакле план, а пошто у БиХ ништа није по плану нити без анекса, већ можемо рачунати да би из те суме могао да буде издвојен још који милион за још коју припрему земљишта за градњу. И да ће, наравно, коначан износ потребних средстава бити бар дупло већи.

Можемо ми то називати бх. апсурдима или неодговорношћу, али ријеч је о крађи новца. То се види из чињенице да 2011. године није било радова, а да је запосленима, за које се не наводи шта су радили, исплаћено чак 71.157 марака.

Коначно, Република Српска се повукла из тог пројекта послије неколико упозорења на нетранспарентност реализације на која није било никаквог одговора.

Чињеница је да је Министарству правде БиХ као одличан изговор за повећање цијене градње, помјерање рокова, застој у раду и за понављање основних послова дошао захтјев Европске комисије за ревизију првобитног пројекта. Дакле, нови стандарди, нови послови, нова квадратура објекта, нови рокови и, што је најзначајније, нова велика сума новца.

Наравно, и нова обећања. А према њима, градња затвора требало би да буде готова идуће године кад ће, како су најавили из Министарства правде БиХ, затвор примити прве затворенике и притворенике Суда БиХ.

Узимајући све чињенице у обзир, већ сада можемо рећи да се сигурно неће промијенити ни начин, ни услови, ни однос званичника према изградњи затвора и према буџетском новцу.

Значи, идуће године сигурно нема усељења затвореника, али ћемо зато слушати лажне разлоге потрошених нових десетина милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана