Затвор на чекању

Жељка Домазет

По свим домаћим и међународним извјештајима криминал и криминалци у Босни и Херцеговини су проблем са којим ће се ова земља без радикалних потеза врло тешко изборити.

Горући проблем је, како наводе правосудне и безбједносне институције, и недостатак затворског простора. Постојећи капацитети су препуни, због недостатка простора осуђеници годинама на слободи чекају мјесто да одлеже казну, а није ријеткост да и они који су на издржавању казне приликом првог изласка у посјету намјерно “забораве” да се врате иза решетака. У цијелој овој ситуацији, када се за најгоре осуђенике и оптуженике користе пребукирани капацитети ентитетских и кантоналних затвора, већ одавно изграђени државни затвор надомак Сарајева чека пресијецање свечане траке и отварање.

Ово затворско здање за кога су потрошена енормна средства како међународних тако и домаћих финансијских институција градио се као Скадар на Бојани. Градња је трајала деценију и више и када се све завршило запело је око надмудривања ко ће бити први човјек ове институције. Замјеник предсједавајућег Савјета министара у техничком мандату Мирко Шаровић отворено каже да руководилац овог затвора треба да буде из реда српског народа, док са друге стране први човјек Министарства Јосип Грубеша сматра да та позиција треба да припадне Хрватима.

Док се двије стране надмудрују ко ће засјести у столицу бх. “Алкатраза” како га називају чека да отвори своја врата за најтеже криминалце. До када ће се чекати са сигурношћу нико не зна да каже, а да је чекање још један вјетар у леђа окорјелим криминалцима који се по овој земљи слободно шетају, јасно је као дан.

Буде ли се ова земља и даље као до сада односила према криминалу и криминалцима сасвим је јасно да још задуго неће на зелену грану. Како ствари стоје и колико се у овој земљи ствари брзо завршавају, БиХ ће и даље остати елдорадо за криминал и криминалце сваке врсте и подручје у коме многи бјелосвјетски зликовци, почев од оних који су у ИС-у налазе уточиште.

Стога нису ван памети ни тврдње које се често могу чути у шали да ће нам затворски капацитети бити довољни за поштене, а остатак земље за оне који су на овај или онај начин у сукобу са законом. Какви смо, не би било чудо да нам се то деси.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана