Зашто морамо бити другачији?

Данијела Бајић
Зашто морамо бити другачији?

Република Српска има бројне туристичке потенцијале и природна богатства која, у комбинацији са гостољубивим домаћинима, врло лако могу да изњедре бројне успјешне пословне приче и мини-породичне бизнисе.

Није да ову добитну комбинацију нису искористили многи, али су, по нашој добро испробаној тактици, одлучили да чак и у овој бранши пливају у сивој зони.

Наша села су позната по низовима природних, али и других љепота, али су често запостављена и заостају за урбаним срединама.

Вјероватно тај сегмент садржи и почетну клицу у низу оправдања оних који се на руралном подручју баве туризмом, а не желе да плате накнаду држави.

“Далеко смо од града, ко ће нас овдје контролисати?”, најчешће узвикује већина. Али не задуго, јер ће се од идуће године придружити мањини која у овом сектору послује легално.

Увођење бизниса у легалу предуслов је за његово ширење, евентуалне подстицаје и помоћ локалне и републичке власти, јер је сеоски туризам озбиљан посао који мора да се ради темељно и захтијева ангажовање свих заинтересованих.

Јер прича је сљедећа: ако једна сеоска кућа почне да се бави овим видом туристичке понуде, сусједно домаћинство може да производи здраву храну, док они преко пута организују излете.

У некој мало даљој кући домаћице вичне ткању и шивању могу да стварају аутентичне постељине, завјесе, столњаке и друге рукотворине у народном стилу као одраз некадашње моде краја у којем живе...

Иако су сеоска домаћинства чувари националног блага и културе, такви потенцијали нису довољно препознати.

Илегалом се таква слика тешко може поправити. Зашто не промовисати брвнарски смјештај, и укусну, традиционалну домаћу храну?

Иако је вјероватно прва асоцијација на годишњи одмор проведен на селу уживање у традиционалној кући која одише духом прошлих времена, увијек се може пронаћи и лукзуз - зависно од количине новца којим располажете, али и у зависности од тога шта је то што вам треба у датом тренутку.

Ако се на све то додају и вожња квадовима, планинске руте, рафтинг и слично - прича о одмору на селу је комплетна и заиста је непотребно кварити је нелегалним пословањем.

Нарочито ако се узме у обзир миноран износ који се уплаћује за боравишну таксу по сваком оствареном ноћењу.

Ако питате било кога, било гдје у свијету гдје људи традиционално раде и живе од туризма, то је сасвим нормалан однос. Зашто бисмо ми били другачији?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана