Заштита

Драгана Орловић

Од почетка пандемије вируса корона до данас свијет је изложен огромном броју информација и манипулација које долазе са разних страна.

С једне стране је струка која се свакодневно мучно носи са овом болешћу, а с друге дио јавности, скептичан према званичним истраживањима и информацијама, који упорно одбија да се вакцинише. Да ли то објашњавати антиваксерским или дезинформацијама обичних смртника, тешко је оцијенити, ипак, суморне статистике о броју заражених су ту, хтјели појединци вјеровати у њих или не, као и подаци да је више од 90 одсто тешко обољелих од вируса корона који су на болничком лијечењу, невакцинисано.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и даље позива грађане да се о важности и предностима имунизације, као и могућностима за вакцинацију против “ковида” информишу код кредибилних и званичних извора, а то су, прије свега, њихови изабрани љекари и здравствене установе које спроводе процес имунизације, те да се што прије вакцинишу.

Вакцинацијом против “ковида 19” штитимо, прије свега, своје здравље, али доприносимо и што свеобухватнијој имунизацији против ове болести, што је од изузетне важности за контролу епидемије.

Према подацима Института за јавно здравство Републике Српске, до сада је у Републику Српску испоручено више од 1,3 милиона доза вакцина укупно пет произвођача, те здравствене установе у Републици Српској располажу довољним количинама вакцина. Сада је све ствар избора и питања - желимо ли се заштитити или не.

Недавно је почела примјена и треће, бустер дозе вакцина против “ковида” код приоритетних група грађана која има за циљ да појача имуни одговор организма након што је од давања друге дозе вакцине прошло најмање шест мјесеци. Вакцинација бустер дозом кренула је у Институту за јавно здравство Републике Српске, а планирано је да се одвија и у свим осталим установама задуженим за спровођење процеса имунизације.

Здравствене институције Европске уније прије неколико седмица су објавиле и да нема хитне потребе за трећом дозом вакцине, осим код имуно угрожених особа. Истовремено, британски владини експерти не виде велику корист од вакцинисања здраве дјеце, барем за сада. Сигурно је да ће многа питања везана за пандемију и даље остати без потпуних одговора, али једно је јасно - свако ко није вакцинисан биће мање заштићен.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана