Заштићени тужиоци

Ведрана Кулага Симић

Правосудне институције БиХ поново су на мети критика, а овога пута због тога што дуго очекивани правилник о оцјењивању рада главних тужилаца у БиХ на крају није оправдао ни свој назив.

Високи судски и тужилачки савјет БиХ у фебруару је усвојио Правилник о оцјењивању рада главних тужилаца, замјеника и шефова одсјека у тужилаштвима у БиХ, али са списка оних чији ће се рад наћи под лупом изостали су главни.

Са тог списка су "испали" су главни тужиоци БиХ, Српске и ФБиХ, али су им прије тога ипак додијељени домаћи задаци тако да ће они да надгледају, анализирају и дају на крају коначну оцјену рада оних који су им подређени.  Тако је правилником дефинисано - главни тужилац федералног Тужилаштва оцјењује рад главних тужилаца кантоналних тужилаштава, а главни тужилац у РС даје оцјену за рад главних окружних тужилаца, главног специјалног тужиоца. На главнима у Српској и ФБиХ је и да упишу оцјену својим замјеницима и шефовима одсјека у тужилаштвима којима руководе.  А да би се оцијенио рад главних, биће довољно да поднесу извјештај о раду.

Изгледа да су тако неки процијенили да ће им ти задаци бити и више него довољни, да ће имати пуне руке и да ће испуњавајући упитнике показати какав је њихов властити рад на позицијама на којима се налазе.

Тужиоци годинама не сносе никакву одговорност за учињено или неучињено, нити коме полажу рачуне, а неко ће морати то да регулише и да се види "црно на бијело" како раде и главни тужиоци БиХ, РС и ФБиХ, а не да се то извлачи из годишњег извјештаја о раду тих институција.

Анализама неријешених предмета, пријава старијих од двије године и истрага отворених прије двије године, утврђено је да се њихов број скоро удвостручава. Лани је у тужилаштвима у БиХ било укупно 22.909 неријешених предмета.

Скоро 4.000 предмета је било током прошле године старије од три године, а тај број тренутно је сасвим сигурно и већи. Неки предмети из области општег криминала и ратних злочина и из привредног криминала остају у ладицама у тужилаштвима и по десет година. 

У тужилаштвима има око 600 предмета старијих од осам и више година, али ни то изгледа није довољно да јавност добије јасне оцјене ни о раду оних чији ће рад доћи под лупу јер је одлучено да се "одлука о оцјенама тужилаца не објављује у било којим облицима јавног информисања". Неке критике ће, изгледа, да буду настављене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана