Заробљена земља

Жељка Домазет

Формирање власти на нивоу БиХ одавно је постало пресликана прича из дјела “Чекајући Годоа”, који никада не долази.

И поред силних обећања и датих рокова које су предочили званичницима Европске уније, овдашњи политичари ништа нису испоштовали. Све је остало на пуком ишчекивању.

И представници српског народа који су добили повјерење грађана и представници хрватског народа из дана у дан позивају СДА као странку која је добила највише гласова код Бошњака да ствари откочи и да Савјет министара буде формиран. Из највеће бошњачке странке из седмице у седмицу, из мјесеца у мјесец, стижу неки нови захтјеви.

Ако се има у виду чињеница да управо СДА и бошњачке странке и у овој извршној власти без легитимитета имају своје представнике и да без новог сазива могу по свијету и у земљи да промовишу своје идеје, онда је сасвим јасно због чега им се не жури и да им нова постава може само помрсити рачуне и науме.

Настави ли се овако, ова земља још засигурно неће дуго направити било какав искорак и извршити обавезе које стоје пред њом. Сталним условљавањем како БиХ мора у НАТО иако Република Српска јасно каже да неће, ову земљу ће одвести на додатну странпутицу и подијелити је још више него што је то сада случај.

Да су ствари кренуле у погрешном смјеру, довољно говори и податак да већ мјесецима нема редовних сједница ни одлазећег сазива Савјета министара због тога што је Звиздић умислио да је може заказати без адекватних материјала и предвиђених рокова. Како су хрватски министри принципијелни у свом ставу да то тако не може, оптужени су за опструкције и бојкот.

У свему томе иде се и корак даље па се већ најављује како за одржавање сједница није потребно присуство макар једног министра из сваког конститутивног народа, па неће бити чудо ако данас-сутра сједнице буду одржавали само министри из бошњачког народа.

Због ове игре без граница, чији се крај још не назире, у овом тренутку нико не зна када ће нови Савјет министара бити формиран. Оно што је јасно као дан јесте чињеница да су политичка права Срба на нивоу БиХ заробљена, да су Устав и закон погажени и да то траје мјесецима без икаквих санкција према онима који то чине.

Ако се тако настави, Годоа у овој земљи убрзо неће имати ко да чека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана