Заразне болести

Драгана Орловић

Када вакцинишемо своју дјецу, тиме их штитимо од неких старих, готово већ заборављених болести, од оних које их и данас угрожавају, али их штитимо и за будућност.

Вакцинација и у 21. вијеку је неопходна, јер спречава ширење многих обољења, а историјски је доказана и као најспецифичнија, најекономичнија и најефикаснија мјера којом је у континуираном процесу постигнуто веома много у одстрањивању и искорјењивању разних зараза.

Међутим, појединци очигледно тога још нису свјесни. Или не желе бити. И даље постоји велики број људи са теоријама завјере, којих се слијепо држе када је у питању вакцинација, као и цјелокупна хигијена и здравље. Због тога су антракс, сифилис, шарлах и шуга само неке од ријетких и готово заборављених заразних болести које су током прошле године евидентиране у Републици Српској.

Према подацима најновијег Статистичког годишњака који је објавио Завод за статистику РС, многе заразне болести за које већина становништва вјерује да су одавно искоријењене и даље су присутне. И то у великом броју. Тако су морбиле, од којих је 2017. године тек четворо обољело, лани поново узеле маха, јер је због те болести 80 пацијената затражило љекарску помоћ. Од шуге се прошле године лијечило 214, а од шарлаха 237 пацијената. Евидентиран је и сифилис, и то у 12 случајева.

Оно што посебно забрињава јесте чињеница да су се у Републици Српској појавиле и неке тешке заразне болести попут антракса, који је лани регистрован код два пацијента. 

За све ове поменуте болести, стручњаци, уз недовољну бригу о здрављу и лошу хигијену, највише криве невакцинисање и тај проблем, који, нажалост, имају и развијеније земље од наше, постаје све озбиљнији.

Антивакцинални лоби је живописан. У њему су естрадне личности, домаћице, козметичарке, родитељи разних занимања, па чак и поједини љекари, којима не помажу аргументи да ниједна научна студија није доказала везу између примљене вакцине и поремећаја.

Нажалост, покрет против вакцина јављао се више пута у историји. Седамдесетих година у Енглеској се проширила прича да су вакцине против великог кашља штетне. Да је све то завјера фармако-мафије.

Резултат је био такав да је вакцинација тада опала на 39 одсто и да се велики кашаљ, који је био искоријењена болест, вратио и побио огроман број дјеце. Затим су се људи опаметили и почели поново да их вакцинишу, након чега се болест повукла. Ипак, такве лекције су прескупе. И нема потребе да их у данашње вријеме плаћамо. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана