Зараде у ВСТС-у

Свјетлана Шурлан

У БиХ је просјечна плата 833 марке и да би радник зарадио нешто мање од 100.000 марака неопходно је да ради десет година.

Поједини чланови Високог судског и тужилачког савјета БиХ за десет година су толико, и више, инкасирали само на основу паушала, накнада и дневница које су им исплаћиване за рад у овој институцији.

Поред тога, сви чланови ВСТС обављају судске и тужилачке функције у судовима и тужилаштвима широм БиХ, гдје такође имају баснословна примања.

Они који нису судије и тужиоци, баве се адвокатуром и делегирани су у ВСТС од адвокатских комора или извршне и законодавне власти, те такође нису "незапослени".

Овај "високи" савјет по правилу заједа једном мјесечно, понекад два пут, што је заиста ријетко.

Доносе различите прописе, закључке, правила...

Каква је корист од тих правила најбоље показује податак да у БиХ постоји око два милиона неријешених предмета у судовима.

Поред тога, у судовима у БиХ на рјешавање чекају и предмети стари по чак 23 године, а о онима старим и по десет година сувишно је и говорити.

На рјешавање једног некомуналног предмета, лани су грађани БиХ у просјеку чекали 846 дана, а застаре су наступиле у 228 кривичних и 406 прекршајних предмета.

Чак и онда када су предмети рјешавани и када су одговорнима за различита кривична и прекршајна дјела изрицане казне, 70 одсто осуђујућих пресуда биле су условне казне.

Све су ово подаци који су поражавајући за правосуђе у БиХ, за оне који креирају правила по којима судови и тужилаштва раде, за ВСТС, за систем у цјелини.

За оне који регулишу колики ће ко паушал, дневницу, накнаду или плату да прима, наведени подаци о раду правосудних институција не значе ништа.

Да било шта значе, не бисмо имали ситуацију да један човјек у ВСТС-у, само на основу накнада заради стотине хиљада марака. У БиХ је просјечна плата 833 марке! Онима који имају срећу да је уопште имају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана