Запошљавање

Свјетлана Тадић
Запошљавање

Укупно 462 нова радника запослена су за пола године у органима БиХ. Мало ли је уз 21.529 запослених, колико их је на дан 30. јун радило у заједничким институцијама.

Да буде још горе, седам институција ухљебило је више радника него што им је дозвољено, али и потребно. Уз то су укупни трошкови за њихове бруто плате и накнаде повећани за чак 8.000.000 марака у односу на исти период прошле године.

Убједљиво највише запошљава Министарство одбране, скоро половину радника са нивоа БиХ, док је друга по броју радника Управа за индиректно опорезивање, а прати их и Гранична полиција БиХ.

Да превише радника ради у државној администрацији признао је и сам Савјет министара, који је у извјештају о извршењу буџета за првих шест мјесеци ове године набројао институције које запошљавају више него што им је дозвољено.

Предводник необузданог запошљавања је и Високи судски и тужилачки савјет, који има чак 52 особе које нису предвиђене да раде у тој институцији. Његовим корацима кренула су и Парламентарна скупштина, која има запослено девет радника више, Тужилаштво 13 радника више, те Дирекција за цивилно ваздухопловство БиХ са 21 запосленим више.

Ту су и Институција омбудсмана за људска права БиХ, Служба за заједничке послове институција БиХ, Институт за акредитовање БиХ.

У периоду економске кризе, у којој обични радници једва спајају крај с крајем, те гдје је успјех очувати посао, на плате чиновника БиХ се дају енормни износи.

Државни апарат сваким даном расте све више, а БиХ све мање напредује као држава, чак сваким даном све дубље падамо. Констатовала је то и Европска комисија, Савјет Европе... Према свим њиховим налазима, БиХ је убједљиво најгора у региону, црна рупа.

Црна рупа су и институције БиХ, у које се из дана у дан убацују нови радници, који никако да је попуне.

И ту није крај, јер је до краја ове године планирано да буде запослено још радника и то више од 800 нових, који ће заједно са осталим "јести" изнутра ову државу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана