Запошљавање

Маријана Миљић
Запошљавање

С обзиром на то да у Републици Српској има око 150.000 незапослених становника, сваки потез било које институције усмјерен на смањење овог броја, похвалан је.

Тако је владина Уредба о подстицајима за запошљавање, и те како добродошла. Иако се ради о подстицајима за тек 2.000 радника, буди се нада да се проблем незапослености колико - толико покреће са мртве тачке.

Овај, али и други слични кораци и поступци Владе РС, сигурно ће допринијети постепеном смањењу броја имена на евиденцији Завода за запошљавање.

За послодавце је обезбијеђено пет милиона марака неповратних средстава за запошљавање, за које се надамо да ће бити добро искоришћени.

Овим је знатно олакшан и посао предузећима, која су имала намјеру, али не и услове, да од агоније незапослености спасе бар понеког радника.

Позитивни ефекти ове уредбе су вишеструки. Не само да ће на најмање три године посао добити 2.000 људи, него ће ово за собом повући и друге добре промјене у привреди. Продуктивност предузећа могла би да порасте са свјежом радном снагом, а самим тим и конкурентност домаћих фирми и производа. То би као резултат требало да има и међу инвеститорима, који би погледе коначно могли да задрже и на привреди Српске. Број оних који ће овом мјером добити посао, тако би могао да буде пуно већи од 2.000.

Републици Српској све ово могло би и те како да се исплати, па би пет милиона марака који су за реализацију ове мјере обезбијеђени, у буџет могло да се врати удвостручено или утростручено.

Једном ријечју, ова уредба има потенцијал да направи опште добро за све становнике Српске.

Сваки нови радник, и свако ново отворено радно мјесто има велики значај у овим временима. Aко ништа друго, бар смо то научили из економске кризе.

Похвално за све грађане који живе овдје, јесте да Република Српска има јасан циљ - а то је бољи живот за своје становнике. A да ли ће до тог циља стићи, нема дилеме. Па макар и ситним корацима...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана