Запошљавање

Данијела Бајић

У приватном сектору у Српској лани је посао добило чак 9.296 нових радника.

Послодавци, упркос тешкој економској ситуацији и углавном препуштени сами себи, ипак су успјели да повећају број запослених, односно на мјесечном нивоу посао код приватника добијало је у просјеку 775 радника.

Ипак, иако су своју "армију" обогатили великим бројем радника и иако је у приватном сектору било далеко највише новозапослених, ситуација је и даље, упозоравају економисти, далеко од сјајне.

Иако је овакав помак свакако веома похвалан, неопходно је урадити још много тога да би се укупна ситуација могла назвати добром. Ако узмемо у обзир број незапослених, ово запошљавање само је кап у мору.

Незапосленост је у БиХ одавно горући проблем, а недавно је чак и Свјетска банка упозорила на то да је у свим земљама региона, осим у Албанији и БиХ, број радних мјеста од 2010. до 2016. године растао, те да је у БиХ забиљежен и највећи пад стопе запослености од чак пет процената. Ту је и чињеница да је, осим у јавном, број запослених у свим другим секторима лани значајно падао.

Једно је сигурно, а то је да је за јачу привреду и више него потребна помоћ власти, јер без те интервенције неће моћи да јача.

И за тако нешто је крајње вријеме, поготово када се има у виду то да скупи и гломазни јавни сектор не може да живи без реалног, а да у Српској сваког мјесеца у јавном сектору запослење у просјеку пронађе 37 радника, што је, узме ли се у обзир и број службеника на свим нивоима, који стално расте, благо речено - превише.

Због тога, у исто вријеме са јачањем привреде, запошљавање у јавном сектору треба што прије умањити, односно свести на најмању могућу мјеру гдје год је то могуће.

Требало би и што прије направити анализу како би се видјело каква је структура запошљавања у јавном сектору, односно како би се утврдило "ко коси, а ко из буџета носи", јер ће тржиште рада доћи на зелену грану тек онда када се десе промјене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана