Запошљавање чиновника

Ведрана Кулага Симић

Има једна земља на брдовитом Балкану у којој готово ништа не напредује и не расте тако добро као број службеника у јавном сектору.

Прича о армији службеника препричана је много пута, али је сваки пут била другачија, управо захваљујући неславном броју који је означавао колико је радних књижица похрањено у разним министарствима, агенцијама и другим институцијама које су у протеклим годинама формиране на нивоу БиХ.

Посао у институцијама БиХ добиле су бројне страначке наде и они који су подметали своја леђа за странку и њене интересе када је то требало. Част онима који часно и стручно обављају свој посао за који су се и школовали, али је углавном то тако.

И то сви знају. То више није ни јавна тајна, како се каже, већ, нажалост, нормална појава, коју је одавно требало сасјећи у коријену. Јер шта једна земља, осим бачених милиона и милиона марака за плате, има од армије људи који од посла, који им је дат, знају само да дођу и да се угодно смјесте у столицу или фотељу.

А завидан је проценат оних који су посао добили захваљујући партијској књижици, а не дипломи.

На нивоу БиХ има чак 75 институција. Ту су бројне агенције за све и свашта, канцеларије, институти, дирекције... Мало је оних који знају и да их све наброје, а камоли да знају чиме се баве и шта су до сада урадиле да би погурале напријед ову земљу, којој је то пријеко потребно.

Видљиво је само да број запослених расте из године у годину, а да су надлежни све вјештији у изговорима када покушавају да објасне због чега су прекршили обећање да неће, осим ако је то баш хитно и потребно, бити пријема нових радника.

Генерално, јавни сектор у цијелој земљи је пренатрпан, јер је довољно рећи да само за запослене на нивоу БиХ годишње за лична примања одлази више од 600 милиона КМ, а гдје су остали "јавни" нивои власти. И како онда неко може да каже да је БиХ сиромашна држава, ако толико новца иде за плате и којекакве накнаде.

Из дана у дан је јасније да привреда у БиХ тај јавни луксуз не може да трпи на својим леђима. Неки резови се морају правити што прије. Ова земља мора хитно да подвуче црту и оцијени од којих институција има користи, а од којих само трошкове. Исто тако је и са службеницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана