Запошљавање без граница

Ведрана Кулага Симић

Тешко да може проћи иједан дан, а да не осване вијест да је једна или више особа добила посао. То би била и више него идеална вијест за земљу каква је БиХ само да су радна мјеста "отворена" у реалном, а не у јавном сектору.

БиХ је сиромашна земља, односно таквом се представља, али у ту слику се никако не уклапа податак да годишње више од милијарде КМ одлази за плате запослених у администрацији док је привреда одавно на кољенима.

Посљедњи подаци из министарстава на нивоу БиХ показали су да су актуелни министри у овом мандату посао пронашли за неколико стотина особа. Неки од њих су добили уговоре о дјелу, други стална рјешења, а неки су блиски министрима и другим руководиоцима па су ускочили преко реда.

Највише послова "појавило" се у дипломатији. Запошљавали су редом по амбасадама. Тражили возаче, помоћнике за све и свашта, секретаре. Ништа боље стање у протеклом периоду није било ни на осталим адресама у Савјету министара БиХ

Било је мјеста и за неке којима су повјерени послови који су у опису посла појединаца са рјешењима о сталном запослењу, али ето нека им се нађе испомоћ при руци ако "загусти".

Поставља се реално питање да ли постоји још иједно радно мјесто које није измишљено. Докле може да иде та листа да би се ухљебили страначки послушници, симпатизери и они са којима их вежу ближе или даље родбинске везе?

Испричано је небројено прича о томе да је у БиХ потребно подвући црту и дефинисати које су нам институције на нивоу БиХ заиста потребне, али мало ко је спреман да засуче рукаве и ухвати се у коштац са том анализом.

Посљедица тога је енормно запошљавање у јавном сектору и то већ прелази сваку границу. Посебно ако се узму у обзир сва обећања званичника да неће бити нових запошљавања, осим у хитним случајевима.

Та "хитност" је, изгледа, постала правило и пракса, а из дана у дан све је дужи списак оних који су на грбачи свих грађана ове земље.

Страначке и родбинске везе одавно имају предност у односу на потребе, знања и вјештине, а подаци о запослењу показују да у администрацији, по тој линији, има посла и сада и увијек. Уз добре накнаде, за разлику од реалног сектора.

Неке ствари се морају довести у ред и то хитно. Нико не спори да су у администрацији потребни радници, да има оних који свој посао имају у малом прсту, али и да је превише оних који само знају рећи гдје раде, али не и шта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана