Запослење особа с инвалидитетом

Милијана Латиновић

Особе с инвалидитетом у Српској свакодневно се суочавају са бројним проблемима, од физичких препрека за нормалан живот до предрасуда и неразумијевања на које наилазе у друштву.

Упркос знању и умијећу које посједују и искуству којем их је, живот научио, принуђени су да се доказују изнова сваки дан и да буду два пута бољи да би били на истом нивоу као особе које немају такве потешкоће.

Осим неразумијевања околине, свакодневно наилазе и на архитектонске баријере које им отежавају кретање. 

Ипак, жеља да буду прихваћени, да покажу шта умију и знају, не да им да одустану. Високо уздигнуте главе, поносни на оно што јесу, боре се за своје парче неба и не посустају пред животним изазовима и недаћама.

Пут до запослења за многе од њих најтежи је изазов, не због тога што они не би знали или могли да одговоре свим задацима пред којима се нађу, већ због увјерења послодаваца који их често гледају само кроз призму ортопедског помагала.

Иако је закон предвидио да ова лица имају предност приликом запошљавања, његово спровођење још је на дугом штапу, а при томе примјену законских прописа готово да нико и не контролише.

На 16 запослених требало би по закону да буде запослена једна особа с инвалидитетом, али је на сваком кораку видљиво да се ова одредба не поштује.

Народна скупштина РС показала је да се услови за запошљавање особа с инвалидитетом могу обезбиједити само ако постоји добра воља за то. Парламент Српске је недавном 

уградњом лифта отклонио и посљедње баријере, чиме је лицима са инвалидитетом омогућен несметан приступ свим канцеларијама и салама у овој институцији, а однедавно имају и запосленог радника с инвалидитетом.

Док се остале институције не угледају на Народну скупштину, тешко да ће доћи до помака у овој области, која је и те како битна за животе оних који су везани за инвалидска колица или друга ортопедска помагала.

Крајње је вријеме да сви спознају да ортопедско помагало не треба да буде сметња да и особе које их користе желе и могу да живе живот достојан човјека.+++

Први црвени тепих Криси Тајген са трудничким стомаком

 

Манекенка Криси Тајген била је подршка свом супругу, музичару Џону Леџенду на додјели награда у Вашингтону. Лијепа трудница блистала је у загрљају супруга и доказала да и те како умије да се понаша на црвеном тепиху.

Манекенка Криси Тајген и пјевач Џон Леџенд из четворогодишњег брака имају ћерку Луну, а ускоро ће проширити своју породицу. Медије је навикла на свој увек провокативан стил и стајлинг, што приватно, а неријетко и у јавности. Сада је ипак изабрала одмјерен стил, али је одушевила све присутне својом појавом жене у другом стању.

Манекенка је срећне вијести објавила прошлог мјесеца путем „Твитера“, и то тако што је подијелила занимљив видео-снимак.

- Веома сам узбуђена да не морам више да скривам. Када сам свима прва рекла, они су казали: „Да, знамо, хвала ти“ - написала је она, након што је њено прво дијете изговорило да се у стомаку налази беба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана