Занимање – криминалац

Глас Српске
Занимање – криминалац

Малољетни Д.Н. у недјељу увече, испред "Соколског дома", у центру Бање Луке, бацио је бомбу на шесторицу младића и тешко их повриједио. Иако је ова вијест многе узнемирила, она није ништа ново јер сличне вијести чујемо све чешће и чешће.

Туче, пуцњаве, крађе, провале, оружане пљачке, паљевине, па и бацање бомби и убиства, постали су, изгледа, свакодневица у Републици Српској.

Криминал је, по свему судећи, код нас постао занимање. Или начин живота и нешто што није неуобичајено.

Тако готово да не прође дан а да нисмо чули да је неко пријетећи оружјем опљачкао кладионицу или бензинску пумпу, да је некоме запаљен аутомобил, да је дошло до туче у којој је повријеђено више људи, да је дошло до пуцњаве, да је неко бацио бомбу, да је неко убијен...

Оно за шта су мислили да се дешава само на филмовима, становници Републике Српске сада могу да виде у својој непосредној близини.

Многа од тих (не)дјела десила су се у самом центру града или општине у часовима када на улицама има много људи који, ни криви ни дужни, могу да настрадају усред дана док иду у продавницу или воде дјецу у школу или вртић.

Оно што посебно забрињава је чињеница да су, иако међу криминалцима има почетника, али и младића који желе да се на тај начин докажу, актери тих кривичних дјела најчешће вишеструки повратници, односно поједностављено речено, окорјели криминалци.

Другим ријечима, ни то што су хапшени, затварани, што су неријетко и одлежали дугогодишње затворске казне није их спријечило да се и даље баве криминалом.

Забрињава и то што је све више и малољетника криминалаца, међу којима има и оних који се не устручавају ни од тога да почине најтежа кривична дјела.

Криминалаца и деликвената одувијек је било и биће, али је ситуација (у томе се слажу сви) у посљедње вријеме заиста измакла контроли.

Да ли су за то криве лоше постављене друштвене вриједности, занемаривање, благе казне за преступнике, лоша економска ситуација или све то заједно, тешко је рећи. Оно што се зна јесте то да то мора на неки начин да се заврши. И то што прије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана