Занат траженији од дипломе

Цвија Мркоњић

Судећи према понуди послова на Сајму образовања и запошљавања који је у петак одржан у Бањалуци, до запослења ће много лакше доћи они грађани који имају мање школе, али богато практично знање у оквиру своје професије.

Ово се нарочито показало тачним када су у питању разни занати којима данас жели да се бави све мањи број грађана.

Послодавци који су дошли да се представе на Сајму нудили су 1.000 отворених радних мјеста, а већином су им биле потребне управо занатлије разних профила. 

Према ријечима излагача, велико интересовање незапослених владало је за обуке и радна мјеста која подразумијевају вјештине у неком од заната, јер данас већину ових занимања могу обављати и мушкарци и жене.

Да се занат данас више исплати него факултетска диплома, могло се закључити и према коментарима посјетилаца, јер су из дворане "Борик" незадовољни углавном излазили они грађани који имају завршен факултет.

Негодовали су због сиромашне понуде конкретних радних мјеста на која би могли конкурисати са дипломом факултета који су завршили.

С друге стране, грађани који имају завршену неку од стручних средњих школа били су задовољни разговорима са послодавцима и истицали да су постигли конкретне договоре.

Да је данас много боље бити кувар, пекар и посластичар, увјерили су се многи свршени гимназијалци, економисти, правници… Колико су поједина занимања тражена, најбоље показује то што врло често ове обуке финансира Завод за запошљавање РС или сам послодавац, па их грађани могу добити бесплатно.

До дефицита занатлија довело је то што се већина младих људи данас одлучује за студије и занимања за којима послодавци уопште немају потребе.

Основци који сада завршавају школу требало би два пута да размисле о занимању које ће одабрати да се након завршене средње школе или факултета не би кајали.

Остаје да видимо колико ће се ђака ове године одлучити за занате, а колико њих ће за десет година плаћати преквалификације како не би били само још један број на листи бироа за запошљавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана