Замјена теза

Сандра Милетић
Замјена теза

Око скандала са блудничењем над малољетницом из Братунца у који је, између осталих, умијешан и министар безбједности БиХ Садик Aхметовић из дана у дан плету се разне приче које за циљ имају само једно - скренути пажњу са осумњичених и усмјерити је на нешто друго или на неког другог.

Тачније, треба замијенити тезе и доказати да су криви сви други осим оних који су под истрагом.

Тако су већ првог дана, када је због блудничења над дјевојчицом приведено и саслушано 16 "виђенијих" људи из Сребренице и Братунца, поједини медији, политичари и општински званичници устали у одбрану осумњичених. Истакли су при томе којекакве теорије завјере у организацији политичара, полиције и медија, па чак и отишли толико далеко да нису штедјели ни несрећну жртву цијеле ове приче.

У цијелу су се аферу потом умијешале и разноразне сарајевске невладине организације које се умјесто понашањем осумњичених, а прије свега министра Aхметовића баве понашањем медија у овом случају, односно тиме да ли су медији повриједили или нису повриједили њена права тиме што су цијели случај изнијели у јавност.

Нико од њих ни да се запита да ли су Aхметовић и остали осумњичени повриједили права несрећне дјевојчице, а камоли да то спомене и осуди.

Према подацима из истраге, министар и остали осумњичени присилили су малољетну М. М. на сексуалне односе, правосудни органи истражују овај случај, а сарајевски НВО бави се само понашањем медија.

Треба ли напоменути да се те исте организације нису бавиле медијима када је ријеч о језику улице и мржње, увредама, кршењем кодекса?

Очито је зато да садашњим уплитањем у рад медија свјесно скрећу пажњу са проблема то јест државног скандала.

A да је ријеч о скандалу огромних размјера говори и то да је посјета делегације БиХ, на чијем је челу требао бити Aхметовић, Словачкој у петак изненада отказана управо због афере проституције у Братунцу.

Несрећну дјевојчицу свакако да треба заштитити, али прво треба да се јасно и гласно каже ко заправо њена права крши. Све остало је празна прича и скретање пажње са суштине цијелог проблема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана