Залогај под сумњом

Драгана Орловић

Информација да се на једној пољопривредној фарми у околини Бечеја прави пршута од меса цркнутих свиња уздрмала је недавно јавност у цијелој Србији, али никога ни на нашим просторима није оставила равнодушним.

Свињска мафија у региону је пала и продавци цркотина су ухапшени, али доза страха прешла је преко границе.

Ко зна шта ми једемо - питање је које се многима само по себи наметнуло и навело да пажљивије читамо декларације приликом куповине производа.

Да имамо разлог за забринутост, потврдили су и извјештаји Републичке ветеринарске инспекције, која је приликом својих контрола пронашла бројне неправилности.

Међу најчешћим "фалинкама" био је рок трајања, декларација, али и то да месо није прегледао ветеринар иако је дошло у продају.

Још једном се доказало да се на нашем тржишту продаје све и свашта и да није довољан постојећи број контрола које се обављају.

Чињеница је да простора за пропуст, нажалост, и те како има, а посљедице које могу да се десе треба на вријеме спријечити. Рјешење је у строжим контролама хране, како на локалном, тако и на републичком нивоу.

На бољим и организованијим контролама приликом увоза, и свакако на ефикаснијим законским оквирима.

Рјешење је и у већој одговорности свих нас. Приликом одласка у продавницу или у супермаркет треба бити паметан и обазрив.

Не тако давно секирало нас је млијеко са афлатоксином, а у трговинама нам је нуђено коњско месо под етикетом "говедина". И сваке године по један залогај сумње.

Не можемо рећи да се и код нас тамо негдје, на некој фарми дешава нешто слично као у Бечеју.

Али, исто тако не можемо ни да тврдимо да је на полицама и у фрижидерима у продавницама све потпуно исправно, квалитетно и провјерено. Демантују нас извјештаји инспектора и неправилности које су пронашли и које из године и годину проналазе. Али, добро је док их проналазе. То је доказ да је мање пропуста, и отрова за ручак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана