Залихе оружја

Горан Маунага
Залихе оружја

Хуманитарне и разноразне друге акције у БиХ током рата и по његовом завршетку па све до данас, покретане су због великог материјалног интереса западних моћника, а кад и није било тако велике зараде, онда се ишло на варијанту "нек се лова врти".

Те чињенице поткрепљује и сазнање да су у оквиру програма "Опреми и обучи" СAД Федерацији БиХ донирале високоризичну муницију и оружје старе и више од 50 година, дакле опасан отпад.

Иако је према стандардима OSCE-а сва муниција старија од 20 година високоризична, она је свјесно донирана ФБиХ, а данас се налази у посједу Оружаних снага БиХ, којима је уступила БиХ.

Тако смо данас постали свјетска депонија, јер по складиштима имамо отпад, односно муницију из педесетих година прошлог вијека, од које немамо ама баш ништа. Заправо имамо сталну опасност по становништво и додатне трошкове за њено складиштење и чување.

Донаторе тих, по живот становника БиХ опасних војних средстава, показало се, не занимају посљедице које та убојита средства с истеклим роком употребе могу имати овдје. Битно је да су се они тога ријешили.

Aко је то тако било у случају програма "Опреми и обучи", зашто се онда чудити што су на Републику Српску 1995. године бацане бомбе са осиромашеним уранијумом?

Све је могуће када је ријеч о овој нашој БиХ. И да су нам СAД свјесно умјесто оружја и муниције послале по живот опасан отпад "да би нам помогли" и да ФБиХ о томе није ни зуцнула.

Све је могуће након што смо видјели да поједини локални криминалци огрнути институционалним плаштовима узимају милионе на фиктивним поправкама и уништавању оружја.

Ништа онда ту није чудно ни што лопови наоружање из БиХ, умјесто да уништавају како је предвиђено, извозе и препродају свуда по свијету. Наравно да ће наши босанскохерцеговачки, балкански кримоси у сарадњи са западним мафијашима касније и то, и свако друго наоружање до кога дођу, шверцовати и на њему зарађивати. Неће бити чудно ни ако негдје ту залута и покоји високоризични раритетни метак из педесетих.

За то вријеме, све док у БиХ има било каквог наоружања и муниције, а има их још на хиљаде тона, ту неће бити чистог посла. Напротив.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана