Жалбе на правду

Ведрана Кулага Симић

Правосуђе у БиХ је на мети критика са свих страна. Свако има своје разлоге због којих мисли да судови и тужилаштва у овој земљи нису на висини задатка. Небитно о којим дјелима је ријеч. Све се своди на закључак - не раде добро и тачка.

Част онима који часно и поштено раде посао који су узели за животни позив, али посљедња потврда да је било и оних који тако не раде дошла је из Канцеларије дисциплинског тужиоца, који је сабрао све пристигле пријаве на рад судија и тужилаца у прошлој години.

У њихово сандуче стигло је више од 1.000 притужби на рад запослених у судовима и тужилаштвима широм БиХ, а лани је покренуто и највише дисциплинских поступака у историји те канцеларије. Необјављивање одлука у предвиђеном року, рад са пристрасношћу, без трунке објективности, те разни други проблеми били су само неки од разлога због којих су и стране у поступку, адвокати па и неке институције затражили да појединци дођу под лупу одговорности правичности, чији би одраз требало да буду у стварности.

Нико не каже да грешке не могу да се поткраду у појединим случајевима, али изгледа да се све чешће у овој земљи дешава да грешке постају правила, што никако није пожељно.

Тога морају да буду свјесни, а бројеви о притужбама показују да многе ствари не штимају на начин како би требало и то је статистика која не смије да буде занемарена.

Оно што је похвално, а што је наведено у извјештају, јесте то да све више руководилаца правосудних институција шаље притужбу на рад неких запослених којима су надређени, што значи да не желе да прикривају нечији нерад или пропусте.

Тако би требало да поступају сви они који примијете или чују да неко од њихових штићеника ради мимо правила, утврђених норми и правила понашања у правосудним институцијама. Није битно на ком нивоу - било да се ради о неком основном или општинском суду у малој мјесту или Тужилаштву и Суду БиХ.

Правда мора да буде једнака за све, а свако свој посао мора да ради у складу са законима и правилима. Да ствари не би отишле у погрешном правцу, па да и правда и правичност скрену с пута, они који су задужени за њихово очување морају да буду чувари, а не слуге нечијим интересима с циљем стицања незаконите користи или кочничари одлука.

Само тако ова земља може да иде напријед, што би сви који у њој живе, раде и одлучују требало да желе и да се за то залажу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана