Закупи

Жељка Домазет

Да су институције БиХ рупа без дна, годинама показују све ставке нацрта буџета БиХ, важног документа који се сваке године доноси и изазива различита спорења, усаглашавања и недоумице.

Да је новац буџетских корисника као "Алајбегова слама" по којој вршља како ко хоће и захвата колико ко хоће без икакве моралне и сваке друге одговорности, из године у годину доказују ревизорски извјештаји којима се упозорава на то да новац цури кроз различито безакоње, а да је учинак институција којима се даје из године и годину све мањи и мањи.

Најбољи примјер јавашлука у институцијама јесу силне цифре које се издвајају за куповину нових простора и на закуп. Мада логика налаже да би куповином нових објеката за смјештај институција БиХ требало да се смањују средства која се издвајају на закуп, ни та логика у овој земљи не пије воде. У БиХ, која се одавно поздравила са сваком логиком, из године у годину расту цифре за закуп, без обзира на то што их прати раст средстава која се издвајају за куповину и изградњу нових објеката.

Да трошење буџетских средстава нема никакве логике и да је ријеч о безочном расипништву, најбоље доказују и чињенице да свака од институција своје сједиште жели да гради на најскупљим локацијама, да изнајмљује простор у најлуксузнијим и најскупљим просторима иако тек неколико стотина метара или неколико километара даље ти исти простори и локације имају четири пута мању цијену. Оваквим односом према средствима обичних смртника БиХ се претворила у прождрљиву алу коју не би могле нахранити ни економски најјаче земље.

С друге стране, да се ова земља одавно поздравила са домаћинским односом према свему ономе што би требало да је чини државом, најдиректније доказује и чињеница да није израдила нити усвојила правилник по коме би било јасно дефинисано колико средстава максимално може издвојити за један квадрат закупа или квадрат купљеног простора. Стога је у њој заживјела и дубоко укоријењена пракса да се закупнине договарају у четири ока, а простор купује по истом том принципу. Када се све то има у виду, не чуди податак да су јој корупција и криминал постали епитети и да је економски опоравак од ње далеко свјетлосним годинама.

Не буде ли БиХ врло брзо увела реда и закона у трошењу буџетског новца за закуп и куповину простора, доћи ће у ситуацију да саму себе поједе и да ће данас-сутра морати да продаје природна богатства како би плаћала закупнине и куповала просторе за неефикасну и неуку администрацију од које нико нема користи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана