Закупи без граница

Ведрана Кулага Симић

БиХ је једна од земаља која има потешкоћа са границама, било да се ради о границама са сусједним државама, међуентитетском линијом разграничења која раздваја Републику Српску и ФБиХ, али свакако и оним границама које се тичу лимита потрошње.

Понашање институција БиХ и доброг дијела оних који у њима раде годинама је најбољи примјер како се може неодговорно понашати према јавном новцу, иако се са друге стране не може правити слијеп на све више оних који, нажалост, све теже и теже спајају почетак и крај мјесеца.

Спајање почетка и краја, или средине и средине, чини се није познато институцијама на нивоу БиХ и њиховим руководиоцима који нису жалили туђи новац када су закупљивали просторије са најљепшим погледима у строгим центрима, али и са папреним мјесечним "станаринама".

Енормни издаци на име рачуна за закупе, канцеларије и пословне просторе, на мјесечном и годишњем нивоу однијели су до сада па можда и на стотине милиона марака, јер се није обраћала пажња на то да ли ће агенција, дирекција, канцеларија да оправда новац који сваке године добије, међу којима је и онај за "скромне" кирије.

Своју скромност и реалност, и то у вријеме док се економска криза још крије иза сваког ћошка, институције на нивоу БиХ само су још једном потврдиле процјеном колико им још треба квадратних метара простора, како би њихових радницима било комотно.

Посљедња анализа о потреби смјештаја институција на нивоу БиХ показала је да се њихови апетити скоро удвостручују и да не маре за реалне потребе, штедњу и покушаје да се изнађу боља рјешења за смјештај оних који од посла знају само једно, а то је да добро троше.

Да ли ће слика остати иста и послије посљедње анализе коју је урадила Служба за заједничке послове институција БиХ јер се, ипак, нешто промијенило. Ова служба је нагласила да су апетити ипак велики и да исказане потребе за објектима нису реалне.

Све што нам и овај пут остаје јесте да чекамо и пратимо да ли ће коначно разум побиједити, па ће постати мало мање битан поглед са прозора од оног на радни сто!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана