Законски пенали

Ведрана Кулага Симић

Нико никада није утврдио тачан износ новца који се слио на адресу БиХ од рата наовамо, али све процјене говоре да је ријеч о милијардама марака које су биле намијењене за нови почетак, бољи положај најугроженијих, као и за разне пројекте који би требало да доведу до тога.

Донације преко разних европских и других фондова стижу и данас, али је уз њих недавно стигло и упозорење да би једна од њих могла бити и повучена, иако је новац већ “уграђен” у зидине најмодернијег затворског комплекса у овој дијелу Европе који никако да отвори своја врата и прими прве станаре.

Сага о изградњи затвора у Војковићима траје дуже од деценију. Мало ко се још сјећа темељца и почетака, али добар дио јавности памти проблеме који се често избаце на површину јер на пројекат никако да буде стављена тачка.

Након што је, послије година политике повуци-потегни, завршена градња ситуација је поново закомпликована јер поједине одлуке никако да добију зелено свјетло, а без њих, како тврде надлежни, нема ни отворених врата.

Кључни камен спотицања у овој земљи су махом неодговорност и бахатост појединаца који су добили власт у руке и којима је, изгледа, забавно да сваки час, намјерно, забибере свима у БиХ зарад неких својих играрија, циљева и идеја. Због таквог њиховог понашања стално смо у неком грчу. Стално гледамо са каквом сулудом идејом/приједлогом/иницијативом ће почети нови дан, а за то вријеме у запећак одлазе добре идеје и потребне расправе о стварним проблемима са којима кубуре БиХ и сви обични смртници који једна спајају крај са крајем.

Градња државног затвора само је једна у низу криза која се одуговлачи, али је ситуација сада знатно другачија јер су донатори, љутити због чињенице да тај пројекат још није заживио на терену, почели да озбиљно размишљају да затраже поврат датог новца, на шта имају право.

Ако би којим случајем одлучили да повуку тај потез, БиХ ће се наћи тамо гдје нико нормалан не би хтио да се нађе. На мјесту гдје ће остати без новца којег, реално, више и нема јер је утрошен. Један од излаза из те незахвалне ситуације биће нови кредит, ново задужење које ће, на крају, бити плаћено из џепова свих пореских обвезника у овој земљи међу којима је већина у оној групи која једва спаја почетак и крај мјесеца.

БиХ, односно њени грађани наплаћали су се доста пенала до којих је дошло јер надлежни нису били, када је требало, на висини задатака због сталних грешака у корацима и пропуштених прилика.

БиХ, ма каква год да је она, потребне су институције које могу да одговоре изазовима и проблемима чији је списак, због садашњег стања, сваки дан све дужи, а треба јој, да се не лажемо, још покоји затвор.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана