Закони и блокаде

Жељка Домазет

Да је БиХ неуређена држава и да је рад њених институција изложен блокадама сваке врсте, из дана у дан потврђују различите блокаде.

У сваком тренутку када неко покуша у законске оквире увести све сфере живота да би се знало куда и како треба да иде ова земља, у њеном животу као послије кише ничу различити политички дриловани Суљагићи, "први мартови", назови невладине организације и удружења иза којих стоји политика и дебео новац.

Емир Суљагић, некадашњи министар образовања којег је предложио СДП, као и некадашњи савјетник за медије бившег предсједавајућег Савјета министара Аднана Терзића, тадашњег кадра СДА, схватио је да је "најбоља лова" прилијепити се уз невладин сектор, гдје се никоме и ни за шта не одговара. Суљагићу и њему сличним ни у ком случају не одговара да се у БиХ ствари уреде, данима је роварио по Републици Српској манипулишући жртвама Сребренице, а ових дана је улетио у Парламент да лобира да се не усвоји закон по коме би се знало боравиште и пребивалиште сваког грађанина ове земље. Послије вишечасовног разговора са делегатима бошњачког народа и стрпљивог чекања делегата Халида Гењца, који је најавио да се сједница Дома неће одржати због "болести три делегата" бошњачког народа, Суљагић је пред новинарима и камерама усред Парламента просуо толико непримјерених псовки и "позивно звоно" за почетак сједнице окарактерисао као "позив на ђуму".

Увјерен да је "звијезда која ће ријешити проблеме БиХ", сатима је чекао да се "циркус у Дому народа настави", да би наново стао пред камере и изнио непримјерене тврдње за свог сународника Мехмеда Брадарића, назвавши га "издајником".

У цијелој овој причи ваља имати на уму да је потпредсједник СДА и некадашњи министар безбједности Садик Ахметовић, уз чије име се везују различите афере у безбједносном сектору ове земље, и прије овог циркуса са Суљагићем најавио да ће СДА блокирати рад Дома народа и да закон о пребивалишту и боравишту неће бити усвојен. Сасвим је очито да овој странци није стало да се коначно зна гдје ко живи и шта ко има да би се обезбиједило пријављивање фиктивних адреса и то на мјестима гдје нико не станује, да би којекакве радикалне групе могле да роваре и раде шта им падне на памет.

Сједница Дома народа на којој је тај закон требало да буде разматран и евентуално усвојен одгођена је због недостатка кворума, али није тешко закључити "шта се иза брда ваља" и да су поједини спремни на све.

Не буде ли одлучности да се коначно ова земља уреди како ваља, да се зна гдје ко живи и шта ради, неће бити чудно да врло брзо слети у амбис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана