Закон за странке

Дарко Момић

Све парламентарне странке у Српској, као и оне у “већем ентитету”, током изборне 2016. године кршиле су Изборни закон и Закон о финансирању политичких партија. Ревизори Централне изборне комисије БиХ установили су да странке нису правилно водиле евиденцију о готовинским новчаним токовима, као ни о укупној количини новца којим располажу. Ревизори су установили и неправилности у трошковима репрезентације, недостатак фискалних рачуна, неправилно евидентирање уплаћених чланарина или неевидентирање донација, а поједине странке су “мало више” потрошиле на пропаганду и репрезентацију.

Поврх свега, водеће странке не само да нису испоштовале препоруке ревизора дате на раније финансијске извјештаје, већ су поновиле исте пропусте и поново зарадиле исте препоруке.

И? Сјећа ли се неко да је нека од озбиљнијих политичких партија фасовала пристојну казну, да не кажем добила забрану учешћа на изборима због кршења закона?! Наравно да се не сјећа, зато што Закон о финансирању политичких партија из 2012. године иде на руку онима који су га изгласали, па умјесто да предвиђа строге казне, он странкама оставља рокове да исправе уочене и почињене неправилности.

Поменути закон претрпио је одређене измјене, али на начин да се додатно погодовало политичким партијама, јер им је омогућено да без накнаде могу да користе просторије локалних заједница, што прије измјена није било могуће. Ова погодност је у неколико општина довела до ситуација да странке изнајмљују своје пословне просторе и убиру кирију, док у исто вријеме без накнаде користе просторије које припадају локалним заједницама. Странке скројиле закон за себе, па то ти је?!

Колико су лицемјерни сви који ових дана траже гласове најбоље је показало то што је одбијен приједлог да се усвоје законске измјене којима се странкама потпуно брани пословање готовином.

А зашто је одбијено, показали су представници свих партија када су отворено признали да посматраче плаћају готовином и избјегавају законске дажбине. На питање зашто посматраче плаћају у кешу, јединствен и лаконски одговор је “зато што то раде и све остале партије”.

И онда се неко пита зашто народ, умјесто на изборе, излази из земље?!+

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана