Закон о Уставном суду

Жељка Домазет

Почетак наредне године сасвим сигурно обиљежиће одмјеравање политичких снага на приједлогу закона о Уставном суду БиХ који су најавили челници СНСД-а и ХДЗ-а БиХ.

Циљ закона је да коначно, након више од двије деценије, стране судије буду избачени из ове највише институције и земља коначно почне да о најважнијим уставним питањима одлучује на основу домаће памети.

Најављено је да се овај приједлог законског рјешења неће много разликовати од оног који су својевремено упутиле у парламентарну процедуру странке из РС па би било логично да се око овог законског приједлога окупе све српске странке.

Свакако, то би био јак бедем за очување интереса Српске која је до сада у много наврата имала велику штету од одлука Уставног суда.

Рјешење овог великог проблема желе и Хрвати, па стога чуди да само они који се најгрлатије залажу за опстанак БиХ не желе да Уставни суд води домаћа памет и да се коначно у овој земљи одлучује на принципу равноправности сва три конститутивна народа.

Ако сви релевантни фактори у овој земљи схвате да је договор о најважнијим стварима у БиХ једини пут за њен напредак, онда ће свакако и земља и народи који у њој живе имати шансу.

Међутим, ако се и даље буде тјерао инат и ишло линијом мањег отпора и наставило таворење у коме ће Уставни суд и даље остати фактор нестабилности и доносити одлуке како то затреба Бошњацима, онда сасвим сигурно напретка и просперитета неће бити задуго.

Све у свему закон о Уставном суду који ће ускоро бити предочен свима, биће прилика да се окупе све српске странке и покаже јединство у вези са најбитнијим питањима у Српској и БиХ, али и испит за све релевантне факторе у БиХ да покажу и докажу да од ове земље желе направити нормалну државу.

Ако договора не буде, БиХ ће дуго бити синоним за несугласице и спорења. Године ће пролазити, нервоза и раздори расти све више, а младост наставити да одлази из БиХ која оваква каква је неће требати никоме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана