Закон о имовини

Жељка Домазет

Колико је БиХ озбиљна држава најбоље говори чињеница да још увијек није донијела закон о државној имовини, који је један од предуслова за затварање OHR-а.

Силни договори, разговори, преговори и покушаји доношења овог закона остали су само пуко слово на папиру, које нико и не чита, нити, по свему судећи, има намјеру да спроведе.

Када се у овој чудној држави таман помислило да је коначно постигнут договор између тројице министара који су радили на законском рјешењу овог проблема, услиједило је минирање.

Прво су министри правде, цивилних послова, те транспорта и комуникација, Бариша Чолак, Средоје Новић и Дамир Хаџић дошли до договора и своје рјешење још крајем 2013. послали Савјету министара.

Уочи саме сједнице Савјета министара на којој је требало да се одлучује о овом приједлогу, из рукава је Дамир Хаџић повукао папир због којег је комплетан договор пао. Најављивано је да ће се овај тројац састати наново и размотрити Хаџићеву верзију са већ усаглашеним текстом, али да се ту више ништа није могло учинити, потврђује чињеница да се ни министри већ неколико мјесеци нису могли састати и разговарати о томе.

Будући да Хаџићев приједлог одудара од онога што је договорено, министру правде послије свега није остала друга опција него да обавијести Савјет министара да договора и сагласности нема и као једину варијанту остави да се закон повуче из процедуре у Савјету министара и констатује да договора нема. Хаџић је тако цијелу причу вратио на почетак.

Да ли је "минер" Дамир Хаџић цијелу ову игру са законом смислио из своје или нечије туђе главе, сада више није ни битно. Чињеница је да овај изузетно важан закон у догледно вријеме неће бити донесен.

Због те чињенице OHR и високи представник ће по ко зна који пут на засједању Управног одбора Савјета за примјену мира констатовати да БиХ још није испунила услове за затварање ове међународне организације са којом је ова земља још увијек у статусу протектората и све ће бити по старом.

+++++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана