Закочена земља

Жељка Домазет

Од избора до избора формирање власти на нивоу БиХ се увијек отегне као безразложна тракавица. Мада је закон јасно прописао рокове до када треба да се конституише Предсједништво и именује предсједавајућег Савјета министара, до када треба да буду конституисани Представнички и Дом народа и на крају комплетан Савјет министара, у овој земљи, по свему судећи као ни у једној другој, законске обавезе без икаквих консеквенци се не поштују.

Због различитих опструкција и којекаквих неутемељених условљавања Савјет министара није формиран на вријеме ни након ових избора. Парламентарни домови су конституисани начелно, без комисија, чиме је онемогућено доношење било каквих одлука и закона. Ријечју, посланици и делегати су преузели мандате, изгледа, да би само примали енормне плате за дебело излежавање и хладовину.

Ако имамо у виду чињеницу да је Република Српска све своје законске обавезе већ одавно током прошле године испунила и да извршна и законодавна власт функционишу без икаквог застоја и проблема, онда је сасвим сигурно да су, барем што се Српске тиче, заједничке институције баласт који јој представља препреку да би се брже кретала напријед и развијала. Сви они који форсирају изговоре како се са формирањем власти на нивоу БиХ касни због спорости рјешавања конституисања власти у ФБиХ, овог изборног циклуса суочили су се са чињеницом да им тај изговор не пије воду, јер у ФБиХ су отклоњене све препреке да се власт коначно формира, али за ниво БиХ још нема ни наговјештаја.

Сви заговорници очувања стабилности ове земље и приликом конституисања власти изгубили су адут, јер управо они којима су пуна уста Босне и Херцеговине држе је у неком залеђеном и закоченом стању у коме се троше енормна средства за неефикасну администрацију, а одлуке о великим инфраструктурним и другим пројектима чекају мјесецима и годинама.

У свакој нормалној земљи закони постоје да би се поштовали, а кажњавали они који их крше. У БиХ то није случај, нити ико види излаз из ћорсокака.

Све слути да ће институције на нивоу БиХ и даље остати ала која гута новац и не доноси никаквог добра ни земљи ни народу.

Настави ли се оваква пракса, онда је сасвим сигурно да ће БиХ, за коју њени наводни заштитници кажу да је суверена, склизнути у понор из кога неће моћи да је изваде ни они који се највише у њу заклињу. А таквих је све мање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана