Закључци без епилога

Свјетлана Шурлан

Информација Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица у октобру је изазвала много пажње јер се јавно поставило питање ратне прошлости актуелних судија и тужилаца БиХ.

Подаци о 15 судија и тужилаца БиХ, за које су у Центру прикупили доказе о сумњивој прошлости, те о дискриминисању Срба у предметима ратних злочина, послати су у Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ.

Из те институције су истицали да ће све бити испитано, а одговорни санкционисани, те су у прави мах и донијели закључке који су давали наду да Србима неће судити они који су их некада мучили и терорисали, или то наређивали.

Притисак сарајевских политичких кругова и међународне заједнице уродио је плодом па су закључци повучени, кориговани, а све и складу с "европским вриједностима".

Међутим, ни тако модификовани нису испуњени до дан-данас и нема никаквог резултата њиховог доношења.

Иако у ВСТС-у тврде да се закључци спроводе, не нуде никакав резултат тог спровођења.

Да се и разумије то што Тужилаштво БиХ спроводи истрагу, ако спроводи, па треба више од три мјесеца да се то уради.

Да се разумије и да треба више од три мјесеца да буду донесени прописи о дисциплинској одговорности судија и тужилаца. Мада је позната пракса да се много захтјевнија законска рјешења донесу за много краће вријеме. 

Разумијевања међутим нема за непоступање дисциплинског тужиоца који је доказе о непрофесионалности и пристрасности судија и тужилаца добио црно на бијело.  Више од 1.000 страница доказне документације доставио је Центар ВСТС-у.

То што епилога закључака нема још је поразније јер је у њима речено да се тражи "приоритетно поступање".

У ишчекивању резултата спровођења закључака девет судија и шест тужилаца БиХ и даље кроје правду и одређују судбине оптужених Срба, које су до сада као чланови вијећа запечатили на 1.421 годину затвора.

Члан три Закона о ВСТС-у прописује да тај Савјет има задатак да осигура независно, непристрасно и професионално правосуђе.

Колико је ово мртво слово на папиру показује управо (не)спровођење закључака ВСТС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана